DÜNYA
İsrail’in yeni cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile Filistin ilişkisi!
İsrail’in yeni cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile Filistin ilişkisi! Yeni Cumhurbaşkanı tanıdık bir isim oldu, özellikle Filistinler ile yapılan görüşmelere olumlu bakan ismin yeni bir şekil vereceği iddia edilmeye başladı.
Bir çok ihvancı teröristler ise İsrail Cumhurbaşkanı için küfürler ve hakaretler savururken yeni Cumhurbaşkanı Filistin halkı ile ve devlet adamları ile görüşmesi gündeme geldi.
Oldukça Elit Bit İsim Yitzak Herzog
Dünya genelinde ses getiren bir isim olarak bilinen Yahudi Cumhurbaşkanı daha öncede Filistin hakları için özellikle savaştan kaçınması ile biliniyor. Benjamin Netanyahu’yu için ise yolun sonu görünüyor, özellikle Yahudi yobazlardan aldığı güç ile her bir dönem savaş ve işgal girişiminde bulunan dünya ile restleşmelere kadar giden Benjamin Netanyahu’yu görevi de tehlikeye girdi, Benjamin Netanyahu ise yahudi yobazlardan ve savaş isteyenlerden şöyle destek istemekte, eğer ben gidersem İsrail devleti yıkılır, ben gidersem Yahudilik son bulur, beni yıkmak isteyenler İsrail düşmanı ve yahudi düşmanıdır çıkışları ile meşhur..
Müslümanlar ise yeni gelecek olan Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog için umut verici konuştu
Diğer terörist yobaz ve tarikata ihvancı radikal İslamcı gruplar savaş isterken dini bütün İslamcılar ise yeni cumhurbaşkanı Yitzak Herzog için orta doğuda barışı getireceğine inanıyoruz, bir çok kişi ailelerinden eksik kaldı çok kan döküldü, sonuç olarak Müslümanlar ve yahudiler acı çekti, bir çok müslüman ve yahudi barış istiyor, barışı istemeyenlerin ise hem Müslümanlar içinde bulunan tarikat mensupları hemde yahudilik içind ebulunan din adamları.
Dolayısı ile gerçek din sahipleri savaşa hayır diyor, Müslümanların savaş isteme durumu söz konusu olmadığı gibi yahudi insanların’da savaş istediği yok, savaşı isteyenlerin amacı insanlık dışı olarak vurguladı.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM
Herzog, 1999-2001 yılları arasında Ehud Barak‘ın kabinesinde Hükümet Sekreteri olarak görev yaptı. 2003‘ten 2018‘e kadar ise milletvekili olarak Knesset’te hizmetlerine devam etti. 2005 ve 2011 yılları arasında sosyal hizmetler ve turizm bakanlıklarının yanı sıra Diaspora, Toplum ve Antisemitizmle Mücadele Bakanlığı gibi önemli pozisyonlarda bulundu. Herzog bu bakımdan İsrail siyasetinin yakından tanıdığı bir isim.
22 Kasım 2013‘te İşçi Partisi liderliğine seçilen Herzog, aynı zamanda muhalefet lideri haline de geldi. Rakibi Shelly Yahimoviç sosyoekonomik konulara odaklanırken, Herzog İsrail-Filistin çatışmasının çözümünü öncelemekteydi. Seçimden on gün sonra “iki devletli çözüm” fikrine destek amacıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.
Herzog, Haziran 2014’te Başbakan Benjamin Netanyahu’yu, uluslararası toplumla ilişki kuramamak, Filistinlilere bir barış teklifi sunmamak ve ABD Başkanı Barack Obama ile etkin bir şekilde çalışmamakla eleştirdi. Herzog, Netanyahu’nun “Barack Obama’ya duyduğu nefret ve düşmanlığın” İsrail’in güvenliğini riske attığı için en büyük başarısızlıklarından biri olduğunu ifade etti.
HÜKÜMETİ KURMA ÇALIŞMALARI
İsrail, 2 Haziran itibariyle yeni cumhurbaşkanını seçerken, 2 yıl içinde yapılan 4. seçimin ardından bir türlü kurulamayan hükümeti kurma çalışmalarında da sona gelindi.
Koalisyon görüşmeleri, uzun bir süredir “geleceğin başbakanı” olarak takdim edilen merkez-sol siyasetçi Yair Lapid önderliğindeki Yesh Atid (Gelecek Var) ve aşırı-sağcı Naftali Bennett önderliğindeki Yamina partileri arasında devam ediyor. Lapid’e koalisyon anlaşmasını açıklaması için verilen süre bugün doluyor. Anlaşma sağlanırsa 12 yıldır devam eden Netanyahu iktidarı son bulacak.
DEMOKRATLARIN ETKİSİ
Lapid de Herzog gibi ABD’li demokratlara yakın bir isim. Daha önce Netanyahu’yu “İsrail hükümetinin tamamen Cumhuriyetçi partinin muhafazakar, evanjelik hizbiyle özdeşleşmesi tehlikelidir” sözleriyle hedef almıştı. Partisi 2013 yılında Filistinliler açısından, “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” şeklinde tarif edebileceğimiz bir taslakla “iki halk için iki devlet” çağrısı yaptı.
Sonuç olarak, ABD’de demokratların yeniden iktidara gelmesi İsrail siyasetinde de köklü kırılmalara yol açacağa benziyor. Demokratların hem Cumhurbaşkanı Herzog hem de potansiyel yeni başbakan Lapid’i güçlü bir şekilde desteklediği biliniyor. Her iki liderin de ajandalarında İsrail toplumsal ve siyasal hayatının köklü sorunlarından olan Filistin-İsrail çatışması ve laik-muhafazakar çekişmesine ilişkin çözüm önerileri ve sosyal sözleşmeyi yeniden inşa etme çabaları dikkat çekiyor.
İsrail Meclisi, Yahudi Ajansı Başkanı ve eski İşçi Partisi lideri Isaac Herzog’u ülkenin yeni Cumhurbaşkanı seçti.
İsrail Parlamentosunda (Knesset) yapılan oylamada, Isaac Herzog, ülkenin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Herzog, görev süresi 9 Temmuz’da sona erecek olan Reuven Rivlin’in yerini alacak.
İsrail’de 7 yıllığına seçilen Cumhurbaşkanı, geniş yetkilerle donatılmış olan Başbakan’ın aksine sınırlı yetkilere sahip ve sembolik.
Cumhurbaşkanı’nın yetkileri, mahkumları affetmek, büyükelçilerin itimatnamelerini kabul etmek ve hükümetleri kurmak için temsilciler atamakla sınırlı.
İsrail Meclisi ise doğrudan halk tarafından seçilen 120 milletvekilinden oluşuyor.
Kaynak: Cumhuriyet