GÜNDEM
ŞULE ÖZÜLKÜ ADANA TARİHİNİN 100.YILINI KUTLADI
İş kadını – Ak Parti Seyhan Belediye Meclis Üyesi – Ak Parti Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclis Üyesi Şule Özülkü 5 Ocak Adana’nın 100.Yıl Dönümü için bir mesaj yayınladı
Şule Özülkü’nün Mesajında; Bugün Adana’nın Kurtuluşunun 100.Yıl Dönümü kutlanıyor.
I. Dünya Savaşı’ndan sonra Adana ve çevresi Fransa tarafından işgal edildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı esnasında gösterdiği diplomatik başarı sonucu yapılan 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransa, Adana ve çevresinden çekilmek zorunda kaldı.
Ecdadımızın vermiş olduğu büyük mücadeleye, kazanmış oldukları bu büyük zafere karşı vefa borcumuzu; şehitliğin ne olduğunu bilen, ahirete inanan, vatanı ve inandığı değerler için sonuna kadar mücadele edebilecek, geleceğe barış, umut ve özgüvenle bakan imanlı nesiller yetiştirerek ödeyebiliriz.
Ve bugün Adanalı olarak bizler; bu büyük zafer de mücadelenin en başından zafere uzanana kadar düşman kuvvelerine cesaretle direnmiş, vatanı uğruna canlarını seve
seve feda etmiş kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi asla unutmayacağız. Güzel Adana’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılını kutluyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm şehit ve gazilerimizi ve Tüm bu duygu düşüncelerle ecdadımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Minnet ve şükranla anıyorum.”
5 OCAK ADANA’NIN KURTULUŞU TARİHİ
İlkçağ zamanlarında Adana, Anadolu’yu baştan başa geçerek Gülek boğazından Tarsus’a inen yol üzerinde bir konak bölgesiydi. Hitit tabletlerinden, Hititler döneminde kent ve çevresinde Kizzuvatna Krallığı’nın egemen olduğu anlaşılır. M.Ö. 16. yy’ da Hitit Federasyonu, Hitit Devleti yıkılmasından sonra Çukurova bölgesinde kurulan Kue Krallığı’na bağlanmıştır. M.Ö. 9. yy sonlarına doğru Asur, M.Ö. 6. yy’da Pers, M.Ö. 333’te Büyük Iskender’in egemenliği altına girmiştir. Iskender’in ölümünde “MÖ. 323” sonrasında da Selefkiler’e bağlanmıştır. M.Ö. 66 yıllarında Romalı konsül Pompeius tarafından ele geçirilmiş, Roma ve Bizans dönemlerinde, elverişli konumu nedeniyle önemli bir ticaret merkezi durumuna gelerek 704 tarihlerinde Halife Abdülmelik tarafından Emevi topraklarına katılmıştır.
Bizanslıların, Abbasiler’in zayıf düşmesiyle bu boşluktan yararlanmış 10. yüzyılın başlarında kenti yeniden topraklarına katmışlardır. Alparslan Malazgirt Zaferi’ni izleyen yıllarda Adana, Selçuklular’ın egemenliğine girmiştir. Bu dönem üzerinde Çukurova’ya Doğu’dan gelen bir çok Türk boyu yerleşmiş, 1097 Haçlı seferiyle Adana’da Selçuklu egemenliği sona ermiştir. 14. yy’in ilk yarısında yer alan Memluklular’ın eline geçen Çukurova’ya çok sayıda Türkmen oymağı yerleştirilerek, 1352 tarihinde bölgeye Memluklullara bağlı Türkmen Beylerinden Yüregiroğlu Ramazan Bey egemen olmuştur. Ramazanoğulları adını alan Beyliğin merkezi Adana bölgesiydi.
Ramazanoğulları’nın yönetimi içerisinde kent genişlemiş, camiler, hanlar, kamu binalarıyla süslenerek yeni bir hal almıştır. 1886 tarihinde Mersin-Adana demiryolunun açılması, pamuk tarımının ve kentin ekonomisinin başlanması ve canlanmasıyla birlikte, nüfus üzerinde artış olmasına neden olmuştur. Ermeniler’in 1909 tarihinde ki ayaklanma girişimleri bastırılarak, 1.Dünya Savaşı sırasında Toros ve Gavurdağı tünelleri ve Bağdat demiryoluyla kent İstanbul ve Suriye’ye bağlanmıştır. 1.Dünya Savaşı sonrasında 24 aralık 1918’de Fransız birliği, işbirlikçi Ermeni çeteleriyle Adana’yı işgal etmiştir. Türk milis kuvvetlerinin şiddete direnerek, işgalcilerin önemli kayba uğramalarına neden olmuştur. 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Itilafnamesi hükümleri uyarınca 5 Ocak 1922 tarihinde Fransız işgal kuvvetleri kent üzerinden geri çekişmiştir. Bu tarih, halen Adana’nin kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.
KAYNAK : A Haber Ajans