EKONOMİ
Narenciye Sektöründeki Yatırımını Mersin-Tarsus Organize Sanayisinde Canlandıracağız
Türkiye’deki narenciye üretiminin %80 karşılayan Mersin karşılarken.Yıllardır Mersin – Tarsus narenciye sektörünün önemli isimlerinden olan Yunus Poyraz bizlere yılların narenciye raporunu özetledi ;Narenciye yada turunçgiller portakal, mandalina, limon, greyfurt ve turunç gibi ekonomik değeri yüksek olan “citrus” cinsi meyve ağacı türlerini de içine alan bir bitki topluluğudur. Vatanı Çin ve Hindistan olup, bugün hemen hemen ılıman iklime sahip bütün coğrafyalarda farklı şekilleri yetiştirilmektedir. Türkiye’de Anado- lu’nun güney, güneybatı ve batı bölgelerinde tarımı yapılmaktadır.
Yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük ağaçlardır. Yaprakları tam, yumurtamsı, parlak ve derimsi- dir. Çanak ve taç yaprakları (çiçek- leri) beş parçalıdır. Taç yaprakları (çiçekleri) etli, beyaz veya pembe renkli, hoş kokuludur. Meyveler; sarı yada turuncu renkli, çok gözlü ve etlidir, kışın yetişirler. Meyvelerin tadı ekşidir ve “C vitamini” açısından zengindirler. Ortalama “%3 yağ” içerirler.
Bu bitkilerin meyvelerinden gıda olarak faydalanılmaktadır. Meyve kabuklarından, yapraklarından veya çiçeklerinden parfümeride koku ve lezzet verme amaçlı kullanılan uçucu yağlar da elde edilir. Ayrıca deodorant ve krem karışımlarında da kullanılmaktadır.
Turunçgiller olarak da adlandırılan narenciye ürünleri; vitamin içeriği, bol sulu ve çoğunlukla şekerli olması bakımından besin değeri yönüyle büyük değer taşımakta ve taze yada işlenmiş olarak tüketil- mektedir. Narenciye; sahip olduğu tür sayısı, çeşit zenginliği, hasat döneminin uzunluğu, oldukça uzun muhafaza süresi, taşımaya uygun- luk ve sanayi hammaddesi olma gibi özellikleri nedeniyle dünyada ve Türkiye’de üretim, tüketim, endüstri ve ticarete konu olan ender meyvelerin oluşturduğu bir ürün grubudur.
Bu özellikleri nedeniyle, başlıca ticari türleri olan portakal, mandali- na, limon, greyfurt ve turunç; üretim, pazara hazırlama, sanayi
ve işleme, taşıma, iç ve dış satım gibi temel aşamalarında oldukça fazla sayıda kişiye iş olanağı sağlamaktadır. Bundan dolayı hem tarım sektörüne, hem de ülke ekonomisine oldukça önemli katkıları bulunmaktadır.
Dünya genelinde yetiştirilen genç bir bitki topluluğu olan narenciye ürünlerinin, kökeni Güneydoğu Asya’dır. Modern anlamda naren- ciye tarımı 19. yüzyılda ABD’de başlamış ve hızla yayılmıştır. Naren- ciye, dünyada en fazla yetiştirilen ve tüketilen meyve grubudur. Narenciye ürünleri, dalından koparıldığı anda tüketime hazır ürünlerdir. Çabuk bozulabilir nitelikteki bu ürünleri, tüketicinin istediği tazelik, biçim ve zamanda, istediği yerde hazır bulundurmak gerekir. Bu tür ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasında ambalajlama, taşıma ve depolama gibi hizmetle- rin yerine getirilerek ürünün pazar- lanması oldukça önemlidir. Naren- ciye ürünlerinin taşınması son derece hassas bir konudur.
Aynı zamanda Tarsus halinde POYRAZ 61 nolu iş yerindenden seslenen Yunus Poyraz son zamanlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ihtihdam teşfiğinde yoğunlaştırdığı atılımlardan özverili bir şekilde adım atan iş adamı Yunus Poyraz ben bir Türk evladı olarak yaşadığım şehirde Tarsus organize sanayi bölgesinde 20 milyonluk ihtisdam yatırım yapacağım.Bu konuda
Tarım ve Orman bakanlığından yatırım izin İçin süren tüm işlemlerin bittiğini duyururken,Mersin Valiliğine de yer tahsisi için,resmî başvuruların yapıldığını ve en kısa süre içerisinde Sayın Mersin Valimizi ziyaret edeceğim ifadesinde bulundu.