TEKNOLOJİ
Alman hükumetinin finanse ettiği DW Türkçe ve Amerikanın Sesi neden kapatıldı? Erişim engeli kararı!
Alman hükumetinin finanse ettiği DW Türkçe ve Amerikanın Sesi neden kapatıldı? Türkiye’de yayın yapan ve milyonlarca kişiye erişen sitelerin kapatıldığı ortaya çıktı!
ERİŞİME ENGELLENDİ!
Okuyucularının giriş yapması ile ilgili internet sitelerine erişemediği ortaya çıktı, Kullanıcılar ise ilgili internet sitelerine giriş yaptığı sırada iki sitenin ‘de erişime engellendiği ortaya çıktı.
Son dönemde sığınmacı ve göç politikaları ile ilgili yaptıkları haber ve algı operasyonlarıyla dikkat çeken kuruluşlarına kamuoyunda büyük tepki oluşmuştu.
Almanya ve ABD sermayeli iki medya kuruluşunun kapatılması büyük yankı uyandırdı. Akşam saatlerinde uygulamaya geçen karar Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce alındı.
Sitelere girmek isteyenler şu uyarıyla karşılaşıyor:
RTÜK 72 SAAT SÜRE TANIMIŞTI
RTÜK, Şubat ayında, Türkçe yayın yapan yabancı kuruluşların lisans başvurusu yapmaları gerektiğini duyurmuş, aksi halde internet sitelerine erişim engellemesi yapılacağı ileri sürülmüştü.
Konuyla ilgili olarak DW Türkçe ve Amerika’nın Sesi isimli kuruluşlar başvuru yapmayı reddetmişti.
Amerika’nın Sesi (VOA) sözcüsü Bridget Serchak, Türkiye’de hükümetin haber kuruluşlarını susturma çabalarının, tüm demokratik toplumsal temel değeri olan basın özgürlüğünü ihlal ettiğini söylemişti.
RTÜK ALDIKLARI KARARIN GEREKÇESİNİ BÖYLE AÇIKLAMIŞTI
RTÜK’ten yapılan açıklamada, “habercilik yapılmasın, haberlere kota konulsun ya da haberler engellensin gibi bir tavrı asla sergilemediği” belirtilerek, “‘aktif olarak görsel ve işitsel yayıncılık yapılan’ yerli ve yabancı yüzlerce muadili gibi üç uluslararası internet haber sitesinin, yasa gereği, lisans almaları zorunluluğu” bulunduğu ve bu kuruluşlara uyarı yapılmasına karar verildiği belirtilmişti.
Açıklamada, radyo, televizyon ve internet ortamından yayın yapan medya hizmet sağlayıcıların RTÜK’ten yayın lisansı almak zorunda olduğuna ilişkin yasaya atıfta bulunularak, içerik veya yer sağlayıcısı yurt dışında bulunsa bile, Türkçe ya da başka bir dilde Türkiye’ye yönelik yayın yapan, reklamlara yer veren yayın kuruluşlarının da bu kapsamda olduğu belirtildi.
RTÜK açıklamasında, ilgili yayın kuruluşlarının URL adreslerinde yapılan incelemede ana ekranlarında “Canlı” sekmesi ve “Video” sekmelerinin tespit edildiği, “Canlı” sekmesinden düzenli bir yayına geçilebildiği, “Video” sekmesinde ise çeşitli içeriklerin katalog şeklinde sıralandığı ifade edildi.
RTÜK’ün pek çok internet sitesine gerekli duyuruları yaparak “lisans müracaatı yapmalarının tavsiye edildiği” ve başvurular sonrası “herhangi bir sorun yaşanmadan gerekli izinlerin verildiği” belirtilerek, “İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur” denildi.
RTÜK 2019 YÖNETMELİĞİ NEDİR
RTÜK’e 2019 yılında internet üzerinden yayın yapan platformları denetleme yetkisini veren yönetmelik, Resmi Gazete’de Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik adı altında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Yönetmeliğe göre internet üzerinden radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayıncılık yapan tüm mecralardaki içerikleri RTÜK denetliyor, yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK’ten yayın lisansı alması gerekiyor.
Düzenlemeyle Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonları RTÜK’ün denetimi altına alındı ancak o dönemde uzmanlar YouTube üzerinden yayın yapan içeriklerin de RTÜK tarafından denetlenebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
İnternet yayıncılığı yapan ve yazılı içerik üreten haber siteleri, yönetmeliğin denetim kapsamında yer almasa da haber sitelerinin sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı video yayınları ya da belirli bir takvim dahilinde yapılan görsel yayınların da RTÜK denetimi kapsamına girme olasılığı vardı.
Kaynak: Aykırı