Sağlık
Güneş Lekelerinin Oluşma Sebebi
Güneş Lekelerinin Oluşma Sebebi: Vücudun D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarının cilde faydası olduğu kadar mor ötesi ışık olarak adlandırılan UVB ışınlarının zararları da söz konusudur. Özellikle yaz aylarında cildimizin direkt maruz kaldığı güneş ışınları, bazı cilt problemlerine de sebep olabilmektedir. Cilt lekeleri başta olmak üzere birçok deri sorununa sebep olan güneş ışınlarından korunmanın yollarını ve güneş lekelerinin oluşma sebeplerini sizler için araştırdık.
Güneş lekesi neden olur? Güneş lekesi oluşumunu engellemek için neler yapılabilir? Güneş kremi kullanmak güneş lekelerini engeller mi? Güneş kremi seçerken nelere dikkat edilmeli?
GÜNEŞ LEKESİ NEDEN OLUR?
Güneş’ten Dünya’mıza yansıyan mor ötesi ışınlar insan vücudu ile direkt temas etmesi halinde ciltteki melonisit adı verilen renk pigmentleriyle etkileşime girerek melanin seviyesini arttırır ve cilt lekeleri oluşur. Cilt sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kaldığı sürece bu lekeler koyulaşabilir. Zaman zaman azalan güneş lekeleri, tekrar güneş ışınlarına maruz kalındığında kendini gösterebilir. Güneş kreminin özellikle yaz aylarında daha yoğun kullanılmasının sebeplerinden biri de bu lekelerin oluşumunu önlemektir. Güneş lekeleri her insanda aynı ölçüde gerçekleşmez. Bazı cilt tipleri daha çok ve koyu lekelenirken bazıları ise daha hafif etki alırlar. Güneş lekelerinin oluşma sebeplerinden bazıları ise şöyledir;
GENETİK YATKINLIK
Anne ve babada geçen genler doğrultusunda cilt tipine bağlı olarak daha hassas bir yapı söz konusu olabilir. Ciltteki renk pigmentlerinin güneş ışınlarına karşı daha hızlı etkileşime girmesi sonucu güneş lekeleri daha çabuk kendini gösterebilir. Bu tür cilt tipine sahip kişiler mevsim farketmeksizin güneş kremi kullanmayı alışkanlık haline getirmeleri gerekmektedir.
HORMONAL SEBEPLER
Ciltteki melanin hormonunun fazla olması sonucu oluşan güneş lekeleri aynı zamanda metobolik durumlar sebebiyle de hızlı bir oluşum sergileyebilir. Özellikle kadınların adet dönemleri, hamilelik ve emzirme dönemleri gibi durumlarda vücuttaki hormon dengesi değiştiğinden güneş ışınlarının cilt lekelerine dönüşmesi çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu tür hormonal durumlarda da güneş kremi kullanmayı günlük rutin haline getirmek ve mümkün olduğunca güneş ışınlarından kaçınmak gerekmektedir.
KULLANILAN İLAÇ VE TEDAVİLER
Herhangi bir rahatsızlık sebebiyle kullanılan ilaç ve tedavi yöntemleri de cilt yapısını hassaslaştırabilir. Gözle görünmeyen bu farklılık güneş ışınlarının etkisiyle cilt lekelerine sebep olabilir. Kullanılan ilaç veya uygulanan tedavi şekline bağlı olarak güneş ışınlarıyla etkileşime giren bu kimyasallar cilt lekelerine sebep olabilmektedir. Özellikle kemoterapi tedavisi gören hastalarda daha sık rastlanılan bu duruma doktor gözetimi altında çözüm üretilmelidir. Güneş lekelerinin oluşmasını engellemek için ise yüksek faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılmalıdır.
CİLT BAKIMINA ÖZEN GÖSTERİLMEMESİ
Cilt yüzeyinde biriken kir, yağ ya da makyaj kalıntıları da direkt güneş ışınlarına maruz kalındığında güneş lekesi ve farklı cilt sorunlarına sebep olabilmektedir. Özellikle yaz aylarında sık sık terlediğimiz için ciltte biriken makyaj kalıntıları ile etkileşime giren güneş ışınları ciddi cilt problemlerine sebep olabilir. Temiz cildinize güneş kremi uygulayarak güneşin tadını rahatça çıkartabilirsiniz. Aksi takdirde hiçbir koruma etkeninin faydası olmayacaktır.
GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Güneş kremi sadece yaz aylarında değil her mevsim kullanılmalıdır. Ancak özellikle yaz aylarında Güneş ışınları Dünya’mıza daha dik yansıdığından etkisi de fazladır. Bu yüzden yaz aylarında yüksek faktörlü ve aynı zamanda nemlendirici etkisi olan bir güneş kremi kullanmak faydalı olacaktır.