TEKNOLOJİ
Windows 10 format atma, Nasıl atılır?
Gelişen teknoloji ve günümüzün vazgeçilmesi olan bilgisayar kullanımı artarak devam ediyor. Bu artışta beraberinde bir çok soruyu getiriyor.Bunlardan biri de ‘’ Bilgisayara Nasıl format atılır ?’’ Gibi sorular karşımıza çıkıyor. Bu sorulara en çok kullanılan işletim sistemi ‘’ Windows 10 format atma ‘’ sorusu ile hep beraber değerlendirilim.
Bilgisayar neden formatlanır ? Format Nedir ?
Bilgisayar neden formatlanır konusunun birden fazla cevabı olabilir. Bunlardan birisi işletim sistemini yükseltme ihtiyacı , bir diğeri bilgisayar içerisine girmiş zararlı yazımlar yani virüsleri temizlemek için bilgisayar formatlanır. Bilgisayar için format nedir sorusunun cevabının tanımı ise genel Literatürde bilgisayarı sıfırlamak anlamına gelir.
Windows 10 bilgisayara nasıl format atılır ?
Format atılmadan önce yapılması gerekenler bilgisayarınızda hali hazırda bulunan verileri muhakkak yedeklemeniz gerekmektedir. Bilgisayar içerisinde kullanmak istediğiniz bir takım verilen ‘’ C’’ dosyasının içerisinde mevcut olabilir ve bunları tekrar kullanmak isteye bilirsiniz . Format esnasında bilgisayar sıfırlanacağı için yedek almanız önerilir.
Windows 10 format atmadan önce takip edilmesi gereken adımlar ise Windows 10 kurulum dosyasını indirmek, Windows 10 kurulum diskini hazırlamak, BIOS ayarlarlarına giriş yapılarak bu bölümden Disk bölümlendirme, biçimlendirme Windows 10 kurulumuna geçilir.
Windows 10 bilgisayarımıza Format atıp sıfırlamadan önce yapmamız gereken en önemli şey doğal olarak BURAYA‘ tıklayarak Windows 10 indirmek olacaktır. Baykushaber olarak verdiğimiz link üzerinden indirim işlemi sağlandıktan sonra Windows 10’un resmi kurulum ile ilgili aracını indirmiş olduk.
İndirmiş olduğumuz windows 10 resmi kurulum aracını resimde tarif edildiği şekli ile kurulumuna başlıyoruz. 64 bit işletim sistemi seçilerek kurulum USB’si aktif hale getirilir.
Windows 10 bios ayarı nasıl yapılır ?
Windows 10 format nasıl atarım sorusunun içersinde en kafa karıştırıcı bölüme geldik . Lakin dikkatli bir şekilde yapıldığında çokta kafa karıştırıcı bir işlem olmadığı görülecektir. Masaüstü olarak kullanılan bilgisayarlarında çoğunda “Delete” tuşuna basıldığında direk olarak BIOS ekranı karşımıza çıkacaktır. Bu çıkan ekran da “Boot Priority” kısmını bulunmaktadır. Windows 10 kurulum için indirdiğimiz kurulum dosyasını kurduğumuz USB belleğin marka modeli gelen ekranda karşımıza çıkacaktır, onu en üste getirdikten hemen sonra F10 tuşuna basıp ayarları kaydedip BIOS’dan çıkılarak işlem tamamlanmış olacaktır.
Kullanmış olduğumuz bilgisayar modeli eski bir model ise karşnıza yukarıda belirtilen şeklinde bir ekran çıkacaktır.Laptoplarda BİOS ekranını önünüze çıkarmak için genellikle F1 veya F2 tuşuyla BIOS’a ekranı karşınıza çıkar. Çıkan ekran da Boot kısmını bulun, sonra ise Boot Device Priority kısmından en üste dosyaları yazdırdığınız USB belleği alın, F10 ile kaydedip çıkış işleminizi gerçekleştirin…
Windows 10 Bilgisayara format atım resimli anladım
Bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda karşımıza çıkacak olan bu ekrandan ”ürün anahtarı yok ” kısmına tıklayarak devam edeceğiz . Ürün anahtarı olan bilgisayarlarda bu kısım otomatik bir şekilde dolu olarak karşımıza çıkacaktır.
Bu işlemleri takip ettikten sonra karşınıza format ekranı gelecektir. Karşınıza çıkan format ekranın da kullandığınız bilgisayara göre farklılık gösterecektir. Format atarken bütün dosyaları silip format atmak istiyorsanız bütün sürücüleri ” SİL ” seçerek işleme devam edebilirsiniz.
Bu işlemlerden sonra ‘’0’’ diski seçildikten sonra , “Yeni” tuşu aktif hale gelecektir. Aktif hale gelen tuş’a kullanarak çıkan ekrandan diskinizi bölümlendirebilirsiniz. Eğer kullanmış olduğunu disk SSD + HDD ise işletim sistemini direkt SSD’ye nin içerisine kurmanız gerekecektir. Bununla beraber olarak Windows 10’u kuracağınız bölümü oluşturmanız gerekecektir. Eğer diğer kullandığınız Diskinizi yedek alma amacı ile tutuyorsanız kesinlikle onu seçip işlem yapmayınız, işlem yaptığınız zaman seçmiş olduğunuz diskte bulunan bütün dosyalarınız silinecektir.
Unutmayınız ki; 1024 MB disk alanı 1 GB disk alanına eşittir, bölümlendirmenizi bu verdiğimiz bilgilere bakarak yapınız.
Windows 10 Format atma işlemi kullanmış olduğunuz bilgisayarın , Ekran kartı , Ram , işlemci hızlarının değişikliğine göre kısa veya uzun süre alabilir. Windows 10 kurulum işlemi bittikten sonra format atmak için taktığımız USB’yi çıkarıp yukarıda Resimle tarif edildiği ”Sınırlı kuruluma devam et ” seçeneğine basılarak kurulum işlemi tamamlanır…
Kaynak : Baykushaber.com