DÜNYA
ABD askerinin başına çuval gecirmemi engellediler!
Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesinin ardından dönemin Kurmay Albayı Hasan Atilla Uğur’un misilleme hamlesine izin verilmediği ortaya çıktı.
Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Irak’ta Türk askerinin başına çuval geçirilmesiyle ilgili ABD askerlerine misilleme yapmak isteyen dönemin Kurmay Albayı Hasan Atilla Uğur’a izin verilmediğini aktardı.
Öztürk konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
ABD’LİYE ÇUVAL
Jandarma Genel Komutanlığı’nda İstihbarat ve Teknik Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunan, Ergenekon kumpasında uzun süre cezaevinde tutulan emekli Kurmay Albay Hasan Atilla Uğur, Irak’ ta askerlerimizin başına çuval geçirilmesine misilleme olarak Adana-İncirlik üssünde görevli askerlere aynı uygulamayı yapmayı planladı. Uğur, olayı bize şöyle anlattı:
“Süleymaniye’de askerlerimizin başına ABD askerleri tarafından çuval geçirilmesini, olay basına yansımadan önce biliyorduk. Buna anında misillemede bulunmamız gerekiyordu ve bu görevi de ben üstlenmek istedim. Adana’ya gidip İncirlik dışına çıkan ABD askerlerinin başına çuval geçirmek istedim. Bunu da üst makamlarımıza sözlü ve yazılı olarak bildirdim. Orada çuval geçirdiğimiz askerleri basına gösterecek ve bu kişilerin Adana Valisi’ne suikast planladığını da belirtecektim ancak buna son anda izin verilmedi.”
ÇUVAL OLAYI NEDİR
Çuval Olayı, Çuval Hadisesi ya da Süleymaniye Olayı 4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde karargâh kurmuş bulunan bir binbaşı komutasındaki 11 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun ve Türkmen mihmandarlarının Irak’taki işgal kuvvetlerinin bir parçası olan Amerikan 173. Hava İndirme Tugayı’na bağlı askerlerce ve yanlarında peşmergelerin de bulunduğu bir şekilde sürpriz bir baskın sonucu derdest edilmeleri ve başlarına çuval geçirilmek suretiyle götürülüp 60 saat süresince alıkonularak sorguya çekilmeleridir.
Operasyon için ABD’nin en önemli millî bayramı olan 4 Temmuz (Bağımsızlık Günü – Independence Day) tarihinin seçilmiş olması, günün cumaya denk gelmesi, bu şartlarda konuyu süratle ve diplomatik tarzda çözüme kavuşturabilecek yetkili Amerikan makamlarına ulaşmanın uzun sürmesi ve Türk askerlerinin bu yüzden 60 saat gözaltında bekletilmeleri, Amerikan askerlerince küçük düşürücü kasıtlı hareketlere başvurulmuş olması, Çuval Hadisesi’nin bir provokasyon olduğu görüşlerinin dile getirilmesine sebebiyet vermiştir.
Olayda Türk askerleri ve Türkmen mihmandarları ile birlikte Süleymaniye’de kızını aramakta olan bir İngiliz sivil de tutuklanmış, Bağdat’ta 15 gün hapiste tutulduktan sonra salıverilmiştir. Michael Todd isimli bu İngiliz ülkesine dönüşünde Amerikan hükümetine karşı 10 milyon dolarlık bir tazminat davası açmıştır.
İKİ AYRI GÖRÜŞ
Bu olaydan sonra “…Eyleme kolaylıkla karşılık verebilecek eğitime ve cesarete sahipken, Türk binbaşı bilinçli bir şekilde emrindeki askerlerin en doğal tepkilerini frenlemeyi başarmış, bir çatışma yaratmanın kolaylığını ve sıradanlığını aşmış, bunun bir eziklik olmadığını, davranışının muhatabıyla kıyaslanmayacak kadar büyük bir cesaret ve özgüven gerektirdiği sonraki gelişmelerle ortaya çıkmıştır.” görüşü ile, “…Bir Türk subayı hiçbir durumda teslim olmamalıydı, emrindeki askerlerle beraber sonuna dek gerekeni yapmalıydı.” gibi iki ayrı görüş oluşmuştur.