DÜNYA
Rusya-Ukrayna: Rusya Ukrayna’ya saldırırken bilinmesi gerekenler
Rusya-Ukrayna: Rusya Ukrayna’ya saldırırken bilinmesi gerekenler: Rus birlikleri , Ukrayna’ya geniş, üç yönlü bir saldırı başlattı ve patlamalar getirdi ve ülkenin başkenti Kiev ve diğer şehirlere hava saldırısı sirenleri ateşledi ve askeri bir çatışmadan kaçınılacağına dair kalan tüm umutları paramparça etti. .
Ukrayna liderliği, ülkeyi doğudan, kuzeyden ve güneyden hedef alan “tam ölçekli bir savaş” olarak adlandırdığı olayda en az 40 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Rusya’nın niyetinin, Moskova’nın yörüngesinden kaçmak için Batılı görünümlü bir demokrasi olan Ukrayna devletini yok etmek olduğunu söyledi.
Ukrayna kuvvetleri savaşırken ve siviller kaçmak için trenlere ve arabalara yığılırken, NATO ve Avrupalı liderler, doğrudan Ukrayna’da olmasa da, Rusya’ya karşı güçlü mali yaptırımlarla karşılık vermek ve kendi sınırlarını güçlendirmek için harekete geçti.
PUTİN HAREKETİNİ YAPAR
Saldırı başladığında televizyonda yayınlanan bir konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , Ukrayna kuvvetlerinin ve Rusya destekli ayrılıkçıların yaklaşık sekiz yıldır savaştığı doğu Ukrayna’daki sivilleri korumanın gerekli olduğunu söyledi.
ABD, Putin’in bir işgali haklı çıkarmak için isyancıların elindeki bölgelerin saldırı altında olduğunu iddia edeceğini tahmin etmişti.
Rus lider , diğer ülkeleri Ukrayna’ya herhangi bir müdahale girişiminin “tarihte hiç görmediğiniz sonuçlara yol açacağı” konusunda uyardı – Rusya’nın nükleer silahlarını kullanmaya hazır olduğunu ima eden karanlık bir tehdit.
Rusya, Ukrayna genelinde askeri harekat başlattı
Putin, ABD’yi ve müttefiklerini Rusya’nın Ukrayna’nın NATO’ya girmesini engelleme ve Moskova’ya güvenlik garantileri sunma taleplerini görmezden gelmekle suçladı.
Putin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme niyetinde olmadığını, ancak onu “askerden arındırmayı” planladığını söyledi. Ukraynalı askerleri “derhal silahlarını bırakıp evlerine gitmeye” çağırdı. Konuşmasının hemen ardından Kiev, Kharkiv ve Odesa şehirlerinde patlamalar duyuldu.
Rusya Savunma Bakanlığı saatler sonra Rus ordusunun 11 hava üssü de dahil olmak üzere 74 Ukrayna askeri tesisini imha ettiğini bildirdi.
UKRAYNA CUMHURBAŞKANINDAN SAKİN OLUN
İlk patlamalar duyulduğunda Kiev sakinlerinin sokaklarda bağırışları duyuldu.
Son günlerde Putin’e askeri müdahale yerine diplomatik bir yol izlemesi için defalarca çağrıda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, sıkıyönetim ilan eden bir video bildirisi yayınladı.
Ukraynalılara, ABD’nin Rusya’ya yanıt vermek için uluslararası destek topladığını söyledi. Sakinleri sakin kalmaya ve evde kalmaya çağırdı ve Perşembe günü dünya liderlerini savunma yardımı sağlamaya ve Ukrayna’nın hava sahasını korumaya yardımcı olmaya çağırdı.
Perşembe günü ilerleyen saatlerde Zelenskyy, Rus kuvvetlerinin Çernobil nükleer santralini ele geçirmeye çalıştığını bildirdi.
Tesis, Nisan 1986’da bir nükleer reaktörün patlayıp Avrupa’ya radyoaktif atık yaydığı dünyanın en kötü nükleer kazasının yaşandığı yerdi. Tesis, Kiev’in başkentinin 130 kilometre (80 mil) kuzeyinde yer alıyor.
Zelenskyy, Twitter’da “Savunucularımız 1986 trajedisi tekrarlanmasın diye canlarını veriyor” dedi.
BATI TEPKİLERİ
Dünya liderleri, büyük kayıplara neden olabilecek, Ukrayna’nın demokratik olarak seçilmiş hükümetini devirebilecek ve Soğuk Savaş sonrası dengeyi tehdit edebilecek bir işgalin başlamasını kınadılar.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg , Rusya’nın saldırısını “acımasız bir savaş eylemi” olarak nitelendirdi ve Moskova’nın Avrupa kıtasında barışı paramparça ettiğini söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in “felaketli bir can kaybı ve insan ıstırabı getirecek önceden tasarlanmış bir savaş seçtiğini” söyledi.
Yediler Grubu’nun liderleri, “Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına yönelik geniş çaplı askeri saldırısını” şiddetle kınadı.
Uluslararası toplumun tüm ortaklarına ve üyelerine bu saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınamaya, Ukrayna ile omuz omuza durmaya ve uluslararası barış ve güvenliğin temel ilkelerinin bu açık ihlaline karşı seslerini yükseltmeye çağırdılar.
BM mülteci dairesi başkanı komşu ülkelere sınırlarını savaştan kaçan Ukraynalılar için açık tutmaya çağırdı.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “yaralıların ve insanların güvenlik aramak için evlerini terk etmeye başladığına dair raporlara” işaret etti.
Ajansının hem Ukrayna’da hem de komşularında faaliyetlerini ve kapasitesini artırdığını söyledi.
DÜNYA PİYASALARI DÜŞÜŞ
Dünya borsaları düştü ve petrol fiyatları, ısınma faturalarının ve gıda fiyatlarının fırlayacağı endişeleriyle yükseldi.
İnsani zararın ötesinde, çatışma, dünya çapında benzin pompalarında ve marketlerde fiyatları daha da yükseltecek gibi görünüyor.
Rusya ve Ukrayna, yalnızca enerji ürünlerinin değil, aynı zamanda tahıl ve çeşitli diğer emtiaların da büyük üreticileridir. Savaş, ABD ve diğer müttefikler tarafından getirilen yaptırımlar gibi küresel arzı alt üst edebilir.
BATI NE ZAMAN DAHA FAZLA YAPTIRIM GETİRECEK?
Ukrayna kuvvetleri Moskova’nın askeri gücüyle boy ölçüşemez, bu nedenle Kiev diğer ülkelerin Rusya’yı yaptırımlarla sert bir şekilde vuracağına güveniyor .
Başkan Joe Biden’ın Perşembe günü en azından ABD’nin yanıt olarak toplayabileceği en sert yaptırımlardan ve mali cezalardan bazılarını açıklaması bekleniyor.
Biden, haftalarca, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’ya girmesi halinde “hızlı ve ciddi maliyetler” sözü verdi ve dünyanın en büyük ekonomisinin Rusya’nın peşinden askeri olarak değil, mali olarak gideceğini açıkça belirtti.
Biden yönetimi yetkilileri, Rusya’nın rublesini çökertecek, Moskova’yı dünya finans sisteminden izole edecek ve ülkeyi potansiyel olarak resesyona sürükleyecek önlemleri açıkladı.
Bu arada, AB dış politika sorumlusu Josep Borrell’e göre, Avrupa Birliği Perşembe günü yapılacak bir zirvede ele alınacak “en güçlü, en sert paketi” planladı.
Borrell, “Büyük bir nükleer güç komşu bir ülkeye saldırdı ve kurtarmaya gelebilecek diğer devletleri misillemeyle tehdit ediyor” dedi.
“Bu sadece uluslararası hukukun en büyük ihlali değil, aynı zamanda insanların bir arada yaşamasının temel ilkelerinin ihlalidir. Önümüzde bilinmeyen sonuçlarla birçok hayata mal oluyor. Avrupa Birliği, mümkün olan en güçlü şekilde yanıt verecektir.”
AB BOSNA’DA BARIŞ GÜCÜNÜ ARTIRIYOR
Bosna’daki Avrupa Birliği liderliğindeki barış gücü, Ukrayna’daki çatışmanın dalgalanma etkilerini önlemek için kara birliklerinin sayısını iki katına çıkaracağını duyurdu.
EUFOR olarak bilinen kuvvet, adımı ihtiyati bir hareket olarak nitelendirdi. Açıklamada, “Uluslararası güvenlik durumunun kötüleşmesinin, etnik olarak bölünmüş Balkan ülkesine istikrarsızlığı yayma potansiyeli olduğu” belirtildi.
Rusya yanlısı Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, yıllardır yarı özerk Bosnalı Sırp mini devletinin ülkenin geri kalanından ayrılmasını savunuyor.
Geçen kış, Moskova’nın zımni desteğiyle Dodik, ayrılıkçı kampanyasını yoğunlaştırdı ve münhasıran bir Sırp ordusu, yargı ve vergi sistemi kurma sözü verdi.
AB kuvveti, Avusturya, Bulgaristan, Romanya ve Slovakya’dan yedek kuvvetlerinden dört bölüğün, halihazırda ülkede konuşlanmış 600 kişilik birliğini takviye etmek için önümüzdeki iki hafta içinde Bosna’ya konuşlanacağını duyurdu. Yeni konuşlandırmalar toplam 500 asker olacak.
NATO’NUN DOĞU FANKI
NATO’nun doğu kanadında yer alan ve tamamı Soğuk Savaş sırasında Sovyet egemenliğinde olan ülkeler özellikle gergin.
Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya, Kremlin’in bir sonraki hedefinin onlar olup olmayacağını merak etti. Direkler de sarsıldı.
Polonya’da hem Ukrayna hem de Beyaz Rusya ile sınır komşusu olan parlamento, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını şiddetle kınadı ve Ukrayna’ya destek sözü verdi.
Sejm veya parlamentonun alt meclisi üyeleri, Rusya’yı kınayan bir bildiriyi alkışlarla onayladı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Perşembe gününün tarihe Rusya’nın savaşı seçtiği gün olarak geçeceğini söyledi.
ABD Büyükelçisi Mark Brzezinski, Polonya’ya güvenli olduğuna dair güvence vermeye çalıştı. Polonya’da şu anda 10.000 ABD askeri bulunduğunu kaydetti. Yarısından fazlası son haftalarda Rus tehditleri arasında konuşlandırıldı.
ÇİN’İN RUSYA’YA DESTEĞİ
Çin’in gümrük dairesi Perşembe günü , olası Batı yaptırımlarının etkisini azaltmaya yardımcı olabilecek bir hamle olarak Rusya’nın tüm bölgelerinden buğday ithalatını onayladı.
Çin’in kalabalık pazarı, diğer tarım ürünleri tedarikçileri için bir büyüme alanıdır, ancak Pekin, olası mantar ve diğer kontaminasyon endişeleri nedeniyle şimdiye kadar Rusya’nın başlıca buğday yetiştirme alanlarından ithalatı yasaklamıştı.
Rusya, en büyük buğday üreticilerinden biridir, ancak dış pazarları, Ukrayna’ya yönelik saldırısına yanıt olarak sevkiyatları bloke ederse, ihracatı kırılgan olacaktır.
Perşembe günkü duyuruda, Rusya’nın buğday is mantarının bulaşmasını önlemek için “tüm önlemleri alacağı” ve bulunursa Çin’e ihracatı askıya alacağı belirtildi.
UKRAYNA DAHA FAZLA SİBER SALDIRI GÖRÜYOR
Ukrayna’nın savunma, dışişleri ve içişleri bakanlıklarının web siteleri, Perşembe sabahı Rusya’nın komşusuna saldırmasıyla birlikte cezalandırıcı bir dağıtılmış hizmet reddi saldırısı dalgasının ardından erişilemedi veya yüklenmek için acı verici bir şekilde yavaştı.
Siber güvenlik araştırmacıları, Çarşamba günkü DDoS saldırılarına ek olarak, kimliği belirsiz saldırganların bazıları komşu Letonya ve Litvanya’da olmak üzere yüzlerce bilgisayara yıkıcı kötü amaçlı yazılım bulaştırdığını söyledi.
Yetkililer uzun zamandır siber saldırıların herhangi bir Rus askeri saldırısından önce gelmesini ve eşlik etmesini bekliyordu.
___
Dünyanın dört bir yanındaki Associated Press yazarları bu rapora katkıda bulundu.