DÜNYA
Sinpaş İnşaat, Doğa Katliamı Marmaris! Skandal görüntüler!
Marmaris’in Kızılbük Koyunda, yaklaşık 30 yıldır bitirilemeyen atıl durumda olan ve Sinpaş GYO’nun satın alarak yeniden başlattığı sözde “Termal” otel ve lüks konut garabeti hem CHP’li Marmaris Belediyesi hem de AK Parti iktidarının Bakanlıkları, Kurumları ve Muğla Valiliği tarafından el ele doğa, ekoloji, sosyoloji, turizm ve milli park katliamına dönüştü.
Muğla’nın Marmaris İlçesinde güzelliğiyle “cennet” olarak adlandırılan koylardan biri olan Kızılbük Koyunda, geçtiğimiz günlerde otel ve devremülk inşaatında “dinamit”kullanılması ile tekrar ülke gündemine oturdu. Bahsedilen Kızılbük Koyundaki inşaatın mazisi 34 yıllık. Aradan geçen onca zaman ve onca hükümet, bakan, bürokrat, belediye, valiye rağmen tamamlanamayan, mevzuat, yasa ve kanunlara takılan yarıda kalmış inşaat Sinpaş GYO tarafından satın alındıktan sonra, 2021 yılında ışık hızıyla izinlerini, ruhsatlarını alıp doğa katliamına başladı ve son olarak Milli Park içerisinde dinamit patlatarak yaptıkları traşlama çalışmasından dolayı tekrar ülke gündeminde kendine yer edindi.
“DİNAMİT PATLATMA İZNİNİ ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ VERDİ”
Marmaris’in İçmeler mevkii Kızılbük Koyunda Sinpaş tarafından yürütülen inşaatta dinamit kullanılmasının ardından vatandaşların tepkisine karşı kendini savunan Marmaris Belediyesi yaptığı açıklamada;
“İçmeler Kızılbük mevkii 2518 parselde 1985 yılında mevzii imar planı yapılmış, bu plan 2005 yılında onanan İçmeler Revizyon Uygulama İmar Planı içerisine dahil edilmiştir. Marmaris Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyonu Planı’nda da belirtildiği üzere ‘Emsal artışı olmaksızın onaylı imar planı bulunan alanlarda onaylı planlar geçerli olacaktır’ maddesine dayanarak ilgili plan ve kanunlar ile anayasal eşitlik ilkesi çerçevesinde 2518 parseldeki inşaat için Marmaris Belediye Başkanlığınca yapı ruhsatları düzenlenmiştir. Sosyal medyada yayınlanan ve haberlere de konu olan ‘dinamitle patlatma’ işlemi için ise firmaya 17 Şubat 2022 tarihinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından izin verilmiştir. Müdürlük tarafından ilgili firmanın başvurusu üzerine ‘incelenmiş ve uygun bulunmuştur’ belgesi düzenlenmiştir” ifadelerini kullandı.
Marmaris Kızılbük Koyundaki 9 katlı beton canavarın kronolojisini ve içerisinde barındırdığı, Belediye, Valilik, Bakanlık, Kurumlar sarmalında yaşanan tutarsızlık ve kanuna, yönetmeliğe, mevzuata aykırı durumları, resmi belgelerdeki hataları, eksik belge ve izinleri gözler önüne sereceğiz. Kızılbük Koyunda, sadece sıradan bir inşaat rantı yaşanmıyor. Burada, bir ekosistem katlediliyor. Ayrıca Marmaris Kent Konseyi’nin konu üzerindeki titiz çalışma girişimleri sonucu birçok kanunsuzluk yapıldığı da kanıtlanmış. Bilirkişi raporuna göre çok fazla sorun var…
Haber 48 Gazetesi olarak bugüne kadar sergilediğimiz duruşu bu konuda da değiştirmeyeceğimizi belirtmek isteriz. Makamı, sıfatı, çalıştığı şirket veya kurum ne olursa olsun hata yapanın karşısında Devletin, Vatandaşların ve Doğamızın yanında duracağız. Marmaris Kızılbük Koyundaki olayları toparlayarak ele alacağımız yazı dizimize gelin birlikte göz atalım…
KIZILBÜK’TEKİ İNŞAAT NE ZAMAN BAŞLADI NASIL DEVAM ETTİ?
1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlandı. Ancak o dönemde dahi yasa, mevzuat ve kanunlara takılan inşaat, Emin Hattat ve Hattat Ailesinin dönemin siyasetçilerine, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan’a çok çok yakın olmasına rağmen kanunların önüne geçilmedi ve inşaat tamamlanamadı. Devam eden süreçte bir sonuç alınamayınca yatırımın ekonomik olarak sıkıntıya girmesi sonucu arazi 2009 yılında Sinpaş Holding tarafından satın alındı.
Sonuç itibariyle, zamanında dönemin en önemli siyasi liderleriyle olan yakın arkadaşlıklara rağmen kanunlara takılan inşaat, Sinpaş tarafından satın alındıktan sonra, yıllarca alınamayan izinler alındı, ruhsatlar
çıktı, ÇED raporu alınması gerekmesine rağmen “gerekli değildir” onayını verildi ve hatta inşaat alanını birkaç kat arttırarak 2021 yılında büyük orman yangınlarının ardından inşaat (doğa katliamı) yeniden başlatıldı.
SİNPAŞ’IN KONUT GİRİŞİMİ REDDEDİLİNCE…
Araziyi 2009 yılında satın alan Sinpaş Holding, 2010 yılının başlarında bölgedeki iki koyu da içine alan otel inşaatına ek olarak zengin yabancılar için 1400 lüks konut yapmak istedi. O dönem belde olan İçmeler Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, yapılan başvuruyu “imar planı”nda belirtilen hükümler sebebiyle konut yapımı için yapılan başvuruyu reddederek lüks konut projesine izin vermedi.
Sinpaş Holding’in lüks konut planı tutmayınca, ülkemizde malesef “sağlık turizmi” ve “termal tesis” terimlerinin rant için kılıf olarak kullanılması taktiğini uygulamaya karar veren şirket, dev araziye devremülk usulü 4 mevsim yaşanabilecek ve sağlık turizmine katkı sağlayacağı iddia edilen bir termal tesis yapmaya karar verdi.
MARMARİS’TE BÜYÜK ORMAN YANGINI DEVAM EDERKEN VALİLİK KARAR ALDI, SİNPAŞ HALKA ARZ AÇIKLADI
Marmaris’te ormanlarının alevler içinde olduğu 13 Ağustos 2021 tarihinde yangınlar devam ederken Muğla Valiliği’nden ilginç bir açıklama yapıldı. Valiliğin açıklamasında, Sinpaş GYO’nun Kızılbük’teki termal otel ve devremülk projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındığı duyuruldu.
Bu sırada, Muğla Valiliği’nin ÇED kararı yayımlanmadan 1 hafta önce, Sinpaş tararfından da başka bir açıklama yapılmıştı. Sinpaş, 4-5-6 Ağustos tarihinde henüz yangınlar kontrol altına bile alınmamışken (yangının 6-7-8’inci günleri) Kızılbük’teki projeyi “halka arz” ettiğini açıklamıştı.
Devamı yarın….
Kaynak: Haber48
@haberfon.com Sinpaş İnşaat, Doğa Katliamı Marmaris #Sinpaş #marmaris #doğal #katliamvar #tatilkeyfi #baykushaber #insaat ♬ Baykushaber.com – orijinal ses – Baykushaber.com