GÜNDEM
Selefilik Nedir? Tarikatçılar çok kızacak ama Selefiler Vehhabî mi?
Selefilik Nedir? Tarikatçılar çok kızacak ama Selefiler Vehhabî mi? Son dönemlerin tartışılan konusu üzerine çalışmalarımız sürüyor, tabii bu aşamada hem dikkatli olmak gerek hem de doğru bilgi vermek gerek..
O sebep ile kısa ama önemli olduğunu düşündüğüm Selefi akidesini yazmanın iyi olacağını düşündüm..
Öncelikle Bir çok ehli tarikatçının karıştırdığı veya Ehli cemaatçinin karıştırdığı ehli sünnet çizgisini ‘de anlatmam yakındır..,
Vahabilik ve Selefilik aynı mıdır?
Kuran-ı Kerim’de yüce kitabımızda Zuhruf suresi 56. ayetinde geçmektedir, Kuranı- kerimde salt olarak geçmektedir. tevbe suresi 100 ayet, fetih suresi 29 yeti al-i imran suresi 110 ayeti, bakara suresi 13 ayetin ve daha bir çok ayette ıstılah olarak geçmektedir.
Burada olan topluluğa Selef-i Salihin denmektedir.
- Bunlar kimdir, Sahabeler, Sahabelerine talebeleri (Tâbiîn) ve talebelerinde talebeleridir (TEBEU’t-TÂBİÎN).
Hz Muhammed s.a.v İnsanların en hayırlısı benim ashabımdır.
Selefilik bir mezhep değildir. Selefilik bir itikadı görüştür. Selefilik görüşünde bir mezhebe bağlı olabilirsiniz 4 mezhepte haktır.
SELEFİLİK GÖRÜŞLERİ!
Bilinen 4 adet selefilik varyantı vardır.
-
1. Suud Selefiliği
1965 yılında Suudi Arabistan’da Mekke islam konferansı yapılmıştır, Bu konferansın temel amacı ise İran’da olan Şiilik görüşünün yayılmasını engellemektir. Burada Sefilliğin yayılmasını amaçladı, Burada Rabıta adından bir bölüm ayrıldı, Rabıta ise burada Ehli tarikatçıların inancı ve ritüeli değil bir istihbarat örgütüdür.
Suudi Arabistan bir çok bölgeye yaydığı bu kişiler ile davet yaptırdı ve bunlara maddi acıdan büyük destekler verdi.
Burada Suudi Arabistan Selefilik inancı vardır. Bu günümüz ‘de Türkiye’de ve bir çok yerde oluşmuştur. Bir çok ehli tarikatçının Vehhabî bunlar dediği grup ise bunlardır. Fakat bu kişiler biz Vahabiyiz asla demezler.
Fakat El Vehhab olan Allah olduğu bilindiği halde Bir çok tarikatçı Vehhabîliği bilmeden ‘de olsa küfür etmektedir bu caiz değildir.
Burada Ehli tarikatçılar Muhammed bin Abdülvehhâb ‘ı hedef alarak vahhabi deler ama kimse ben vahhabiyim dememektedir.
Bunlar genel olarak Suud Selefileridir. (1965 yılında bu görüş ortaya çıkmıştır ) En yaygın selefi çeşidi olmakla bilinir.
-
2. Mısır Selefiliği
Abdülkadir udeh, Seyyid Kutub vb kişilerin başlattığı bir çizgidir. Bu görüş zaman ile çeşitli kollara ayrılmıştır. Bu görüş Mısır’da oldukça yaygındır ve Hatta siyasi olarak parti kurmuşlardır.
Bunlar;
- Mısır’da olan nur partisi ( Işık Partisi )
- Hürriyet ve Adalet Partisi ( İhvân-ı Müslimîn selefilerindedir. )
-
3. Cercisiler Selefileri
Cercisi görüşünün lideri Cercis isimli kişidir, Kendisinin hocası ise ilk zamanlarda Muhammed bin Abdülvehhâb olmakla birlikte sonrasında görüşünü değiştirip, Ehli tarikatçı olarak Bektaşilik yoluna girmiştir.
Bu tarih ile birlikte o yoldan sapan kişilere ise Cercis denmektedir. Genel olarak görüşleri Cihatçı olarak bilinirler. Afganistan gibi yerlerde bu görüş oldukça yaygındır, Kendileri zaman ile örgüt kurup bugünkü bilinen adı ile el-kadide isimli örgütü kurmuşlardır.
Bu görüşte Devletlere ait her şey düşman olarak kabul edilir.
-
4. Selef-i Salihin
Bu görüş ise yukarıda olan tüm görüşü ret ederek bunlar asla savunmaz, Kendilerini yukarıda saydığım tüm selef görüşlerinden beri sayarlar, genel olarak görüşleri ise 4 Mezhep üzerinedir. Daeş,Işid,El-kaide vb diğer örgütler ve görüşlerinden beri oldukları bildiriler. Aynı zamanda tarikatçılara karşı olduklarını bildiriler ve onlara şu görüşlerinin yanlış olduğunu bildiriler.
itikadı sıkıntı oldukları belirterek
İmam Hanife
İmam Şafi
Görüşlerine uymadıklarını onların itıkatlarının bırakıp farklı itikadı yolunu seçtikleri için Tarikatçılığa karşı olduklarının ve görüş ve düşüncelerin bozuk olduğunu belirtirler.
Hanefi olduğunu belirten bir çok tarikatın itikatlarının Hanefi olmadığını veya Şafi olmadığını bildiriler.
Mâtürîdî ve Eşari olduğunu görüşünü savundukları için tarikatçılığın bozuk olduğunu itikadı yönden ehli sünnet olmadıklarını belirtiler.
Ehl-i Sünnet ve’l-cemaat yolunu seçmişleri: Ehl-i Sünnet ve’l-cemaat nedir? Peygamber Hz. Muahmmed s.a.v sünnetinin etrafında cemaatleşenlere denir.
Selef-i Salihin ise tarikatçılara kaşı onların Ehl-i Sünnet ve’l-cemaat olmadıklarını Ehli Tarikat veya diğer ismi ile ehli tasavvuf olduklarını belirtmişlerdir.
Babakuş