DÜNYA
Türk terziler Almanya’da maske üretimine yardım ediyor
Koronavirüs salgını sonrasında tüm dünyada vaka ve ölüm sayıları katlanarak artıyor. ABD dahil bir çok ülkede malzeme sıkıntısı yaşanmaya devam ediyor. Bunların başında maske geliyor. Maske sıkıntısı Türkiye’de yok ve Almanya’da yaşayan Türk terziler maske üreterek bu sıkıntıyı gidermeye çalışıyor.
Almanya’da yaşayan birçok Türk terzi, kumaştan maske üreterek müşterilerine sunuyor.
Alman hükümeti tarafından COVID-19 salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler arasında maske takılması önerisi yer almasa da uzmanlar, maske kullanılmasını tavsiye ediyor.
Ülkede hem eczanelerde hem de marketlerde maske bulunamıyor. Alman hükümeti ise sağlık personeline maske temin etmek için değişik ülkelerle temasa geçerken, getirilecek maskelerin de vatandaşlara dağıtılması öngörülmüyor.
Tıbbi maske bulamayanlar kumaş maske alıyor
Berlin eyaletinin salgınla mücadele etmek için satın aldığı 200 bin maskeye birkaç gün önce Tayland’ın başkenti Bangkok’ta ABD’nin el koyduğu açıklandı. Eyaletin İçişleri Bakanı Andreas Geisel, bundan dolayı ABD’yi “modern korsanlıkla” suçladı.
Daha sonra Berlin eyaleti, tıbbi maske ve önlükleri Çin’den alarak ülkeye getirdi ve bu malzemeleri sağlık ve yaşlı bakım evlerindeki personele dağıtacak.
Vatandaşlar ise eczane ve marketlerde tıbbi maske bulamadığı için terzilerden kumaş maske temin ederek eksikliklerini gideriyor.
“Çocuklar için de futbol amblemli yapıyoruz”
Berlin’de Spandau ilçesinde terzilik yapan Talat Kıran, dünyayı saran koronavirüsten dolayı insanların önlem amaçlı kullanmak için maske bulamadıklarından endişe duyduklarını belirtti.
Kıran, müşterilerden maske talebinin artması üzerine üretime geçtiklerini anlattı. Maskeyi pamuklu kumaştan büzgülü bir şekilde diktiklerini söyleyen Kıran, “Bu kumaşları tedarik ederken kadınlar ve erkekler için farklı renklerde seçiyoruz. Çocuklar için de futbol amblemli yapıyoruz. Müşterilerimiz rağbet gösteriyor. Talepler iyi” dedi.
Kıran, virüsten dolayı getirilen kısıtlamalardan bazı sıkıntılar yaşadıklarını, bu yüzden üretime daha fazla ağırlık veremediklerini de söyledi.
Çalışırken hastalığın bulaşmaması için sosyal mesafeyi koruduklarını belirten Kıran, “İnsanlar da bunun bilincinde. İnşallah bu COVID-19’u atlatılır da dünyada herkes rahat eder” dedi.
4 hafta önce maske üretimine başladılar
Wilmersdorf semtinde ağabeyi Ahmet Pamuk ile terzi dükkanını işleten Cengiz Pamuk da müşterilerden aldıkları yoğun talep üzerine maske dikmeye başladıklarını belirterek, “Berlin’de yaşanan maske sıkıntısından dolayı 4 hafta önce maske üretimine başladık” ifadesini kullandı.
Pamuk, maskeler için kullanılan kumaşın hijyen standartlarına uygun olmasına dikkat ettiklerini anlatarak, “Maskeleri, 90 derecede yıkanıp tekrar kullanılabilecek türden kumaşlardan yapıyoruz” dedi.
Pamuk, maskelere yaşlıların daha fazla ilgili gösterdiğini belirterek, yoğun talep aldıklarını, bunu karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Öte yandan, başkent Berlin’de sokaklarda ve alışverişlerde zorunlu olmamasına rağmen maske takanların sayısı hızla artıyor.