EKONOMİ
Yerli ve Milli araç ve konteyner tarama sistemi geliyor
Yerli ve Milli araç ve konteyner tarama sistemi geliyor
Yerli ve Araç ve konteyner tarama sisteminin geleceğinin sinyallerini veren Ticaret Bakanlığı, “Yerli ve Milli Tarama Sistemi Projesi”ne bu yıl 4 MİLYON TL yatırım yapacak.
Ticaret Bakanlığı, araç ve konteyner tarama sistemi prototipinin yerli imkanlarla üretilmesinin hedeflendiği “Yerli ve Milli Tarama Sistemi Projesi”ne (MİLTAR) bu yıl 4 milyon tl yatırım yapılması planlanıyor.
AA muhabirinin haberine göre ; 2020 yılı Yatırım Programı’ndan yaptığı derleme de, Ticaret Bakanlığınca toplam tutarı 402 milyon 995 bin 112 lira olarak hesaplanan yeni ve devam eden projeler için bu yıl 159 milyon 862 bin liralık yatırım yapılması bekleniyor.
Bu yatırımlar arasında projelerin etüd/planları için 3,5 milyon TL, devam eden projeler için 49,5 milyon TL, yeni projeler için de yaklaşık 106 milyon TL ayrıldığı biliniyor.
Bu için yıl devam eden projeler 50 milyon TL, Avrupa Birliği (AB) hibesinin de kullanıldığı gümrüklerin modernizasyonu için 2 milyon 252 bin TL yatırım bütçesi öngörülüyor.
Bununla beraber Sarp Gümrük Kapısı kıyı tahkimatı için ise 14 milyon TL, Bursa’da kurulması planlanan 3 bin 340 metrekarelik gümrük işletme tesisi için de 2,7 milyon TL ödenek ayrılacak.
MİLTAR İÇİN 4 MİLYON LİRA YATIRIM
Bakanlığın yurt dışı kaynaklardan temin ettiği ve bu alanda son 15 yılda yaklaşık 500 milyar TL yatırım yaptığı araç ve konteyner sistemlerinin Türkiye’de geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla yürütülen MİLTAR projesine de 4 milyonTL ödenek çıkardı.
Proje kapsamında, bir araç ve konteyner tarama sistemi prototipinin tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilmesi, uzun vadede ise sistemin seri üretiminin yapılarak yaygınlaştırılması planlanıyor.
Böylece ciddi bir maliyet kaleminden tasarruf sağlanmakla kalmayıp, Türkiye’nin dünya üzerinde araç ve konteyner tarama sistemleri üreten sayılı ülkeler arasında yer bulması hedefleniyor.
Bir diğer taraf’tan , 2022 yılında tamamlanması hedefleneni , Giresun, Erzurum, Ankara, Bursa ve Sivas’taki hizmet binaları için de 15 milyon lira yatırım tespit edildi.
Bakanlık eğitim sistemleri otomasyonu için 1 milyon 516 bin liralık yatırım belirlerken, Yeni Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri (BİLGE) adındaki özel geliştirilecek yazılım için de 10 milyon tl ödenek saptadı.
Yeni projeler de yer alan bilgi sistemleri idame ve yenileme işleri için ise 44 milyon tl,etüt proje,makine teçhizat, bakım onarım, alımı ve yazılım gibi işler için de 62,6 milyon TL ayrıldı.
2021’de tamamlanması planlanan Kara Sınır Kapıları Master Planı’nın etüd proje çalışması ve Kurumsal Veri Sözlüğü için de her birine farklı farklı olmak üzere 250 bin TL yatırım yapılacak.