GÜNDEM
A Haber Ajansı’nın Köşe Yazarı Hadi Yoğurtçu ; Ukrayna’nın işgali Kürtler için zarar
A Haber Ajansı’nın Köşe Yazarı Mehmet Hadi Yoğurtçu Rusya-Ukrayna savaşının Kürtler için zarar olacağını hatırlattı. Birkaç haftadır Avrupa ülkeleri Pazartesi günlerini Rusya ile Ukrayna sınırında patlak veren durumla ilgili coşku dolu haberlerle başlıyor.
İstihbarat kaynaklarına göre Putin yeni yıla Ukrayna’yı işgal ederek başlamak istiyor. Daha doğrusu Ukrayna’nın işgalinin tamamlanmasıyla diyelim. Çünkü 2014’ten beri Ukrayna topraklarının bir kısmı Moskova’nın elinde. Bu, Çin’in Tayvan’ın kendi ülkesine ilhakına dair söylentileri de körüklediği bir zamana denk geliyor. ABD ve NATO’daki müttefikleri her ikisi için de endişeli, ancak Rusya’nınki daha ciddi.
Bu değişimler Kürdistan’dan uzak gibi görünse de aslında sonuçları bizleri de etkiliyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan (1939-1945) sonra ülkeleri işgal etmeye göz dikmiş yeni bir Hitler doğmasın diye uluslararası tanınırlığı olan devletlerin sınırlarını, toprak bütünlüğünü ve barışı koruma konusunda uluslararası bir anlaşma yapıldı. Örneğin Kuveyt küçük bir devlet olmasına rağmen sınırları resmen tanındığı için uluslararası hukuk Saddam Hüseyin’in burayı işgal etmesine izin vermiyordu. Sonucun Irak ordusunun bu ülkeden kovulması olduğunu da gördük. Şimdi, Saddam’ın zamanında yaptığının aynısını Putin’in de yapmakya niyetli olduğu görülüyor. Peki eğer yaparsa uluslararası toplum onu da Saddam gibi kovabilecek mi? Kesinlikle hayır. Çünkü Saddam ile Putin arasındaki fark, önceki ne nükleer bir teşkilata sahipti, ne de BM Güvenlik Konseyi üyesiydi. Bu nedenle Putin’e karşı ABD ve müttefiklerinin elindeki en ciddi tehdit, Rusya’ya ağır ekonomik yaptırımlar uygulamak. Almanya Dışişleri Bakanı da, Ukrayna’ya olası bir saldırı durumunda Rusya’nın enerjisini Avrupa pazarlarına taşıyan Nord Stream II’yi askıya alacağı konusunda ABD ile anlaştıklarını söyledi. Peki o halde Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilim Kürdistan için neden önemli? Bunun nedeni, ülkelerin diğer ülkelerin topraklarının işgali konusunda uluslararası hukuka uyma yönünde attıkları adımlardır. Tayvan ve Rojava gibi fiili bir statünüz ve meşru bir devletiniz yoksa bu daha da kötüdür.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali zaferle sonuçlanır ve uluslararası toplum buna sessiz kalırsa bu Türkiye’nin Rojava’ya girmesine, hatta belki de Güney Kürdistan’da daha fazla ilerlemesine yol açabilir. Türkiye bir NATO üyesi ve onunla savaşan herkes NATO ile savaşmış oluyor. İran aynısını yapmaya kalkışırsa ona farklı davranılacaktır. Ancak zaten İran’ın buna ihtiyacı yok ve bölgedeki birçok ülkeyi vekilleri aracılığıyla kontrol ediyor. Ukrayna, NATO üyeliğine seçilmek isteyen Rusya’nın komşularından biridir. Rusya Ukrayna’nın NATO üyeliğinin gerçek dışı olduğunu bilmesine rağmen bunu istemiyor. Zira Başkan Biden son telefon görüşmesinde Ukrayna’nın üyeliğinin garanti edilmemesini talep etmişti. Garanti edilmemesi işgal hazırlıklarını da sonlandırıyor. Dün ve bugün Putin, Belarus üzerinden Kürt göçmenleri kullanarak Avrupa’ya baskı yapmak istedi. Ancak Belarus’tan birkaç kilometre uzaklıktaki Ukrayna’da yakmak istediği ateş, Kürtler için Kürtlerin beklediğinden daha büyük olabilir.
Kaynak : AhaberAjans/BaykusHaber.com