GÜNDEM
İstanbul depremi senaryosu! Bağımsızlık kalmaz!
Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrasında, uzmanlar Marmara ve İstanbul için uyarılarda bulunuyor. Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş ve Gaziantep’teki ekonomik zorlukları örnek göstererek, Marmara Bölgesi’nde böyle bir deprem yaşanması durumunda, Türkiye’nin ekonomisinin çökmesine ve siyasi bağımsızlığının kaybedilmesine neden olacağı korkutucu bir senaryo ortaya koydu. Çünkü Marmara Bölgesi, Türkiye’nin yüzde 60’lık ekonomik üretimini sağlayan bir bölgedir ve ekonomik faaliyetlerin durması, ülkenin ekonomik olarak ciddi bir krizle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ankara’da düzenlenen 75. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’deki deprem gerçeği hakkında uyarılarda bulundu. Görür, depremin Türkiye’nin birinci derece gündemi olduğunu belirterek, diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de depremler olduğunu ve 5-10 kişinin tesadüfen öldüğünü söyledi. Böyle depremlerde insanların günlük yaşamının bile değişmediğine dikkat çeken Görür, modern dünyanın bu konuda sağlamış olduğu dirençli yapılar ve siyasi iradenin eksikliğinden bahsetti. Görür, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu ve depremin sürekli medyada tartışılarak değil, harekete geçilerek önüne geçilebileceğini söyledi. Deprem bilincinin halka anlatılması ve depreme dayanıklı yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Görür, Türkiye’de deprem üreten mekanizmanın 13 yıl önce başladığını ve devam edeceğini hatırlattı.
“DEPREM İÇİN SİYASİ İRADE GEREKLİ”
Bu konuda bir takım düzenlemeler yapılması gerekiyor. Mesela belediyelerin birimleri oluşturması gerekiyor. Hatta artık yeni yapılar yapılmadan önce deprem önlemlerini alarak, projeleri yapıp buna uygun yapılar yapılması gerekiyor. Bunun için de siyasi irade gerekiyor. Siyasi irade olmadan biz deprem için bir şey yapamayız. İnanın ki, teknolojimiz, imkanlarımız, hocalarımız, insan kaynaklarımız, maddi kaynaklarımız her şeyimiz var. Tek eksiğimiz siyasi irade ve halkın talebi. Siyasi iradede bu yok. Halk da tam anlamıyla talep etmiyor. Çünkü, ‘Benim evimde bir şey olmaz, komşunun evinde olur’ diye düşünüyoruz. Herkes deprem konusunda bir şeyler yaparsa hepimiz bir arada, daha güvenli bir Türkiye oluruz. İşte o zaman depremin zararları en aza inecektir.
“MARMARA…”
Görür, konuşmasının devamında, “Marmara Bölgesi’nin deprem konusunda en önemli bölgesi olduğunu biliyoruz. En önemli fay hatları burada. Dolayısıyla buranın depreme hazırlanması lazım. Yapılarının yenilenmesi lazım. Yoksa maalesef bir gün deprem olacak ve yine çok can kaybı yaşayacağız” dedi.
Kısacası, Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’deki deprem gerçeğine dikkat çekerek, deprem önlemleri konusunda halkın ve siyasi iradenin talep etmesi gerektiğini vurguladı. Depremin kaçınılmaz olduğunu belirterek, deprem dirençli yapıların yapılması ve binaların yenilenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Marmara Bölgesi’nin depreme hazırlanması gerektiğini, yoksa bir gün çok can kaybı yaşanabileceğini ifade etti.