Kıbrıs Haber
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Guterres Görüşmesi Sonrası Açıklama: “Müzakere, Egemen Eşitlik ve Uluslararası Statünün Tanınmasıyla Mümkün”
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York’ta gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Yeni bir müzakere sürecinin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün tanınması ile mümkün olabileceğini” ifade etti.
Görüşmenin Detayları
Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres’e küresel kriz ve zorluklarla mücadelede sergilediği cesur liderlikten dolayı teşekkür etti ve Kıbrıs Türk tarafının tutumunun açık ve net olduğunu belirtti. Tatar, “Doğal haklarımızın, yani egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün kabul edilmesi durumunda, Kıbrıs sorununun kökten çözümü için yeni ve resmi bir müzakere sürecine hazırız” dedi.
Federal Temel ve Geçmiş Müzakereler
Federal temele dayalı müzakerelerin yarım asırdan fazla sürdüğünü ve Kıbrıs Rum tarafının 20 yıl önce Annan Planı’na ezici bir çoğunlukla “hayır” dediğini hatırlatan Tatar, “Federal bir çözüm için yapılan son girişim 7 yıl önce Crans-Montana’da çökmüş olup, bunun nedenlerine Genel Sekreter de şahit olmuştur” diye ekledi.
İki Devletli Çözüm Önerisi
Tatar, Kıbrıs’ta artık gerçekçi, sürdürülebilir ve iki devletin iyi komşuluk ilişkileri içinde olabileceği bir çözüm önerisi sunduklarını belirtti. “Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve iki ayrı devlet vardır. Her iki taraf da 60 yılı aşkın bir süredir kendi kendini yönetmektedir. Geçmişe dönmek istemiyoruz, refah içerisinde ve istikrarlı bir şekilde geleceğe bakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Görüşmenin Sonuçları ve Planlar
Genel Sekreter Guterres’e müzakere yoluyla çözüme olan bağlılığını yinelediklerini belirten Tatar, iki tarafın eşitliğe dayalı işbirliği yapması ve diplomasi ile diyaloğa öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı. Tatar, BM’nin Özel Temsilcisi Sayın Holguin’in görev süresinin sona erdiğini ve gelecekte atılacak adımları görüşmek üzere Genel Sekreter ile bir toplantı düzenleme ihtimalini konuştuklarını söyledi.
Rum Liderliği ve Kıbrıs Türk Ekonomisi Üzerindeki Baskılar
Tatar, Kıbrıs Rum liderliğinin baskıcı politikalarını eleştirerek, “Rum liderliği, yatırımcıları tutuklamakta, yüksek öğrenim kurumlarımızı itibarsızlaştırmaya ve turizm acentelerinin KKTC’ye tur düzenlemelerini engellemeye çalışmaktadır” dedi. Rum tarafının bu tavırlarının Kıbrıs Türk ekonomisini yok etmeyi hedeflediğini ve adadaki halklar arasındaki iletişimi zedelediğini belirtti.
Erdoğan’a Teşekkür ve KKTC’nin Tanınması
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Kıbrıs Türk halkının haklarına vurgu yaptığını belirten Tatar, Erdoğan’a teşekkür etti ve “Sayın Erdoğan, dünyanın KKTC’yi resmen tanıması ve diplomatik, siyasi, ekonomik ilişkiler kurması gerektiğine dikkat çekmiştir” dedi.
Sonuç ve Çağrı
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, uluslararası topluma Kıbrıs Türk halkına yönelik insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi ve izolasyonun kaldırılması çağrısında bulundu. “Özellikle gençlerimiz için umut olmaya hazırız. Mücadelem, halkımın temel insan haklarını geri alması içindir ve bu uğurda, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim” diyerek açıklamasını tamamladı.