Sağlık
Doktor Maaşları
Doktor olmak; birçok gencin hayalidir. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek adına üniversite sınavlarında başarılı olmak ve tıp fakültesini kazanmak gereklidir. Takdir edersiniz ki, tıp fakültelerinin puanları bir hayli yüksektir. Bilhassa devlet üniversitelerinin tıp fakültelerinde okumaya hak kazanmak adına sayısal puan türünde ilk 20 bin içerisinde olmak gerekir.
Z kuşağı gençleri; doktor olmanın hayalini kuruyorlar. Bu sayede, Türkiye gibi genç işsizlik oranının bir hayli yüksek olduğu bir ülkede önemli bir yaşam standardı yakalayacaklarını düşünüyorlar. Üniversite sınavına hazırlanan gençler; Google’da doktor maaşları ne kadar araştırması yapıyorlar.
Özelde Uzman Doktor Maaşları
Doktorlar; bilhassa Covid-19 dönemindeki özverili çalışmalarıyla takdir topladılar. Aldıkları maaşı en çok hak eden meslek grubu oldukları söylenebilir. Doktor olmaya hak kazanmış birisi; hem devlette hem de özelde çalışabilir. Devlette çalışmak adına bazı sınavları geçmesi gereklidir. Özel bir sağlık kurumunda çalışmayı tercih edenlerin gerekçesi ise genellikle maaşlardır. Ancak, doktor maaşları hakkında net bir yorum yapmak mümkün değildir. Çünkü, maaşlar; uzman, pratisyen, asistan ve aile hekimi gibi farklı kategorilere göre değişkenlik gösterir. Bir başka deyişle, doktorun unvanı önemlidir. Bunun yanı sıra, özelde ve devlette çalışan doktorlar arasında da maaş farklılıkları vardır.
Özelde uzman doktor maaşları devlete kıyasla son derece değişkendir. Maaşlar belirlenirken birden çok kriter dikkate alınır. 2022 yılında olduğumuz şu günlerde özelde çalışmaya yeni başlayan bir doktorun asgari ücret almasına rastlanabilir. Bunun yanı sıra, en az 10 bin TL’ye çalışmaya başlayan bir doktor ile de karşılaşılabilir. Bir başka deyişle, özelde uzman doktor maaşları; doktorun bilgisine ve öğrenme yeteneğine göre değişir.
Özelde uzman doktor maaşları; Türkiye standartlarına göre oldukça yüksek olabilir. Bilhassa alanında uzmanlaşmış ve ciddi bir popülerlik elde etmiş doktor; aylık en az 100 bin TL kazanacaktır. Bu miktarın iki katını kazanan doktorlara da rastlayabilirsiniz. Uzman doktorun özelde çalışması son derece avantajlıdır. Çünkü, devlette doktora verilen maaş genellikle sabittir. Ancak, yılların tecrübesine sahip bir doktor özelde çalıştığı takdirde devletin vermiş olduğu sabit maaşın çok daha fazlasını kazanabilir. Deneyimli doktorların birçoğu; özel hastanelerin yapmış olduğu yüksek maaş tekliflerini reddedemezler. Devlet hastanelerinde prim dışında ek bir ödeme yapılmazken özel hastanelerde başta prim olmak üzere çok daha yüksek tutarlarda ek ödemelere rastlanır. Sonuç olarak, özelde uzman doktor maaşları; hastaneden hastaneye ve doktordan doktora farklılık gösterir.
Yeni Doktor Maaşı
Altı yıllık yorucu bir eğitimin ardından tıp fakültesini bitiren gençler; yeni mezun doktor olarak adlandırılırlar. Doktor; mezuniyet sonrasında devlete ait bir sağlık kurumunda çalışmaya başlayabilir. Henüz tıp fakültesinde okuyan ya da bu fakülteyi kazanmak adına hayaller kuran kişilerin aklında tahmin edebileceğiniz üzere yeni doktor maaşı ne kadar sorusu vardır.
Yeni doktor maaşı; kişinin özelde ya da devlette çalışmasına göre farklılık gösterir. 2022 yılını tamamlamaya hazırlandığımız şu günlerde devlet hastanesinde çalışmaya yeni başlamış bir doktorun 13 bin 155 TL maaş aldığı söylenebilir. Gündemi yakından takip edenlerin bildiği üzere Temmuz ayında memur maaşlarına yüzde 42,69 oranında ciddi bir zam yapılmıştır. Yeni doktor maaşı da bu zam üzerine yeniden belirlenmiştir.
Aile Hekimi Doktor Maaşları
Aile hekimi; insanların sağlık durumlarını inceleme, tedavi etme ve hastalıkların ortaya çıkmasını önleme gibi ciddi sorumluluklara sahiptir. Bu noktada, düzenli sağlık taramaları yapmasına rastlanır. Ayrıca, aile hekimi; farklı bir uzmanlık alanına ait olan ciddi rahatsızlıkları teşhis eder. Ardından, hastayı söz konusu uzmanlık kategorisindeki meslektaşına yönlendirir. Aile hekimi; uzman doktor değildir. Pratisyen doktor olarak görev yapar. Adından da tahmin edilebileceği üzere ailelerin sağlığını koruma gibi ciddi bir görevi vardır. Bu yüzden, her yaştan hastaya bakmak adına eğitim görmeleri söz konusudur.
Birçok kişinin aklında aile hekimi ne iş yapar sorusu yer alır. Gelin, aile hekiminin görev tanımına yakından bakalım!
- Hastanın hastalık öyküsünü alma, ona birtakım tanı testleri yapma veya ondan test talep etme
- Elindeki verileri dikkate alarak hastalık teşhisi koyma ve tedaviyi reçete etme
- Bulunduğu yerdeki aile sağlık merkezine kayıtlı olan kişilere periyodik olarak sağlık muayenesi yapma
- Özel durumu (yaşlı, engelli, yatalak vb) olan hastalara evde sağlık hizmeti sunma
- Talep eden kişilere gerekli aşıları uygulama ve aşı takip muayenelerini gerçekleştirme
- Hastalara talep ettikleri takdirde karşılaşabilecekleri türden hastalıklar hakkında bilgi verme
- Doğum yapmaya hazırlanan kadınlara doğum öncesi ve sonrası bakım sağlama
- Bulunduğu yerdeki kişilerin doğumdan itibaren kayıtlarını tutma ve takip etme
- Kendisini geliştirmek adına hizmet içi eğitimlere katılma
Aile hekiminin çok sayıda sorumluluğu vardır. Bu noktada, insanlar; aynı zamanda aile hekimi maaşı hakkında bilgi almak adına araştırma yaparlar. Aile hekimi maaşı hakkında net bir şey söylemek mümkündür. Çünkü, maaşlar; hekimin kıdemine ve yapmış olduğu mesaiye göre farklılık gösterir. Ancak, yine de en düşük aile hekiminin maaşının 10 bin 410 TL olduğu bilinir. Bunun yanı sıra, hekimin tecrübesine göre maaşın 17 bin 70 TL’ye kadar çıkmasına rastlanır. Son olarak, 2022 yılında olduğumuz şu günlerde en yüksek aile hekimi maaşının 25 bin 170 TL olduğu söylenebilir.
Uzman Doktor Maaşları
Uzman doktor; insanların hastalıklarını tespit ve tedavi etme sorumluluğuna sahiptir. Ancak, bu görevi aile hekiminden farklı olarak ihtisas alanına bağlı olarak yapar. Uzman doktor olmak isteyenlerin her şeyden önce üniversitelerin altı yıllık eğitim veren tıp fakültelerinden mezun olmaları gereklidir. Ardından, tıpta uzmanlık sınavına girilmesi şarttır. Doktor; tercih etmiş olduğu ilgili uzmanlık alanında eğitim almalıdır. Uzman doktorun görev tanımı ve sorumlulukları şu şekilde özetlenebilir:
- Birtakım şikayetleri olan hastaların tıbbi geçmişi hakkında fikir yürütmek
- Teşhis koymak adına hastadan kan, idrar ve görüntüleme ilgili birtakım testler talep etmek
- Poliklinik hizmetlerini yürütmek
- Hem hastaya hem de hasta yakınlarına hastalık hakkında doyurucu açıklamalar yapmak
- Uzmanlık alanına dahil olan hastalığın iyileşmesi adına tedavisini gerçekleştirmek
- Hastayı gerekli olduğu durumlarda farklı bir uzmana yönlendirmek
- Cerrahi müdahalenin gerekli olduğu hallerde ilgili cerrahi branşlar ile uyumlu bir şekilde çalışmak
- Herhangi bir komplikasyonun ortaya çıkması halinde hastaya gerekli müdahaleleri gerçekleştirmek
- Cerrahi işleme girecek hastaların işlem öncesinde ve sonrasındaki durumlarını takip etmek
- İnsanları ve toplumu uzmanlık alanına dahil olan hastalıkların önlenmesi konusunda bilgilendirmek
Uzman doktor olmak isteyen birinin her şeyden önce meslek etiğine uygun davranışlar sergilemesi gerekir. Bunun yanı sıra, mesleğini en iyi şekilde yapabilmek adına analitik düşünme yeteneğine sahip olmalıdır. Problem çözme yeteneği gelişmiş olmalıdır. Gözlem becerisi gelişmiş olmalıdır. Detaylara dikkat etmeyi önemsemelidir. Ayrıca, iletişim becerisi kuvvetli olmalıdır. Birçok kişinin aklında uzman doktor maaşı nedir sorusu yer alıyor. Ancak, uzman doktor maaşı; uzmanlık alanlarına ve kıdeme göre farklılık gösterir. Bu noktada, 2022 yılının Ekim ayında olduğumuz şu günlerde ortalama bir uzman doktor maaşının 18 bin TL olduğunu söyleyebiliriz. Devlette çalışan uzman doktorların maaşları sabittir. Ancak, özel hastanede çalışan bir doktor; tecrübesine göre 100 bin TL ve üzeri kazanma şansını elde edebilir.
Pratisyen Doktor Maaşları
Doktorların birden çok unvanı vardır. Günlük hayatta en sık rastladığımız doktor unvanlarından birisi de pratisyen doktor! Pratisyen hekim; hasta kontrolleri yapmanın yanı sıra hastalıkları teşhis etme işiyle de ilgilenir. Bunun yanı sıra, ön tanı koyma gibi farklı bir sorumluluğu daha mevcuttur. Ayrıca, gerekli olduğu takdirde hastayı uzman doktora da yönlendirebilir. Uzman doktorun diğer görevleri şu şekilde özetlenebilir:
- Her şeyden önce, hastaları fiziksel olarak muayene eder. Ardından, hastalıklara dair teşhis ve tedavi sürecine başlar.
- Hastaya kesin teşhis koymak adına ondan birtakım laboratuvar testleri talep edebilir.
- Kendisine ulaşan test ve muayene sonuçlarını analiz etmek ve hastalığa dair net bir teşhis koymak; yine pratisyen hekimin sorumluluğundadır.
- Hastalığı ortadan kaldırmak adına uygun tedaviyi önerir. Bunu yaparken de fiziksel, sosyal ve duygusal faktörleri hesaba katar.
- İlaç reçete etme hakkına sahiptir. Ayrıca, hastayı; ilaçların yan etkileri ve kullanım detayları hakkında bilgilendirir.
- Hastayı gerekli gördüğü takdirde uzman hekime yönlendirir.
- Hamile kadınlara doğum öncesi gereken bakımı sağlar. Bunun yanı sıra, hem anne hem de bebeğe doğum sonrası bakım sağlayabilir.
- Koruyucu hekimlik yapma gibi farklı bir görevi daha vardır. Bu sayede, hastaları zararlı alışkanlıklardan korur. Ayrıca, onlara spor ve diyet konusunda yardımcı olur.
- Hastaya ait tıbbi geçmiş, rapor ve muayene sonuçları gibi bilgileri kaydetmelidir.
- Alanıyla ilgili olarak kendisini geliştirmek zorundadır. Bilhassa tıbbi gelişmeler, yeni ilaç ve tedaviler hakkındaki bilgilerini güncel tutmalıdır.
Pratisyen hekim olmak zordur. Bu noktada, pratisyen hekim olma hayalini kuran gençlerin aklında pratisyen hekim maaşı nedir sorusu mevcuttur. 2022 yılını tamamlamaya hazırlandığımız şu günlerde aile hekimlerinin de pratisyen doktor statüsünde olduğunu söyleyebiliriz. Bir başka deyişle, aile hekimi ile pratisyen hekimin maaşları benzerlik gösterir. Sonuç olarak, ortalama pratisyen hekim maaşı; 10 bin 410 TL olarak ifade edilebilir. Bunun yanı sıra, pratisyen hekimlerin maaşı; meslekte geçirdikleri yıla göre farklılık gösterir. Ayrıca, mesai saatleri de maaşa etki eder. Bu yüzden, pratisyen hekim maaşı 17 bin 70 TL’ye kadar çıkabilir. Yapılan araştırmalar; en yüksek pratisyen hekim maaşının 25 bin 170 TL olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Asistan Doktor Maaşı Devlet
Tıp fakültesini kazanmak isteyen gençlerin aklındaki sorulardan birisi de asistan doktor ile ilgili! Birçok genç; asistan doktorun ne iş yaptığını ve uzman doktordan farkının ne olduğunu merak ediyor. Asistan doktor; her şeyden önce, altı yıllık tıp fakültesini bitirmiş kişidir. Ardından, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı kazanmayı başarır. Hangi alanda uzmanlık eğitimini alacağına karar verir. Buna uygun olarak, eğitim alacağı hastaneye yerleşir.
Asistan doktor; tıpkı uzman doktor gibi özel hastanede veya devlet hastanesinde çalışabilir. Fakat, asistan doktorluk süreci bir zorunlu görev olarak değerlendirildiği için kendilerine genellikle devlet hastanelerinde yer bulurlar. Birçok kişi; asistan doktor maaşını merak ediyor. Bu noktada, asistan doktorların belirli bir yaşam standardını yakalayacak seviyede maaş aldıkları söylenebilir. Ana maaşları; 2022 yılının Temmuz ayında gelen zamdan sonra minimum 10 bin TL olmuştur. Buna ek olarak, asistan doktor maaşlarına bir de nöbetleri dahildir. Bu noktada, doktorların nöbet taşına 300 TL aldıkları ifade edilir. Sonuç olarak, asistan doktor maaşı; ana maaş artı ayda tutulan nöbet sayısına göre elde edilen maaştan ibarettir.
Asistan doktor; mesleğine tam olarak başlamak adına her şeyden önce Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı geçmek zorundadır. Aksi takdirde, yoluna pratisyen hekim olarak devam eder. Tıpta Uzmanlık Sınavı; tahmin edilebileceği üzere son derece zordur. Hatta, ÖSYM’nin yapmış olduğu en zor sınav olarak bilinir. Adaylar; tıpta uzmanlık eğitimi görmek istedikleri takdirde bu sınava girmek zorundadırlar. Sınav; iki kısımdan meydana gelir. Temel tıp bilimleri testi; 120 sorudan oluşur. Cevaplama süresi 150 dakikadır. Bunun yanı sıra, klinik tıp bilimleri testi de temel tıp bilimleri testi gibi 120 sorudan ibarettir. Onun da cevaplama süresi 150 dakika olarak ifade edilebilir.
Tıp fakültesinden başarıyla mezun olan bir doktor; yoluna uzmanlıkta devam edebilmek adına aynı zamanda İngilizce yeterliliğini de kanıtlamak zorundadır. Bir başka deyişle, ÖSYM’nin yapmış olduğu yabancı dil seviye tespit sınavlarında 100 üzerinden en az 50 almak zorundadır. Aday; İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birisinde yetkinliğini kanıtlamak zorundadır. Ayrıca, yabancı dil sınav sonuçları; en az beş yıl süreyle geçerlidir. TUS’ta başarılı olan bir aday; yerleşmek istediği bölümün belirlemiş olduğu kriterlere uymak zorundadır. Söz konusu şartları sağladığı takdirde uzmanlık kadrolarına yerleşmesine izin verilir. TUS; bilhassa son yıllarda zorluk seviyesini arttırmış bir sınavdır. Bu yüzden, adayların sınava yeni kaynaklar ile hazırlanmaları gerekir. Aksi takdirde, rekabetin bir hayli fazla olduğu sınavda başarılı olmaları pek mümkün değildir.
Baykushaber.com / Sağlık Haberleri