Connect with us

Sağlık

Neden ve nasıl unutuyoruz?

Neden ve nasıl unutuyoruz?

Neden ve nasıl unutuyoruz?: Beynimizin doğuştan bildiği, ancak yaşam boyunca bir türlü tam anlamıyla beceremediği tek şey; unutmak!

Beyin sahip olduğu fonksiyonlar bakımından vücudumuz için hayli kıymetli bir hazine gibidir. Öyle ki en ufak bir aksaklık olsa, tüm vücut fonksiyonları zarar görür, akabinde hayati tehlikeler dahi vücutta baş gösterebilir.

Vücudumuz için bu denli kıymetli olan organımızın yapabildikleri malum, ancak bu haberimizde beynin tam anlamıyla yapamadığı işlevinden bahsedeceğiz. ‘Unutmak’ ya da ‘unutamamak’ …

Önce unutma eylemine teorik bilgiler çerçevesinde bakalım.

Bilindiği gibi beynimizde bir çok nöron, yani sinir hücresi bulunur. Sinir hücrelerinden dışarı uzanan aksonların diğer sinir hücreleriyle birleştiği nokta en önemli bölümlerden biridir.

Sinaps adı verilen bu bölgede bilgiler depolanır. Bilgisayar için harddisk neyse, insan vücudu için sinaps bölgeside bunu ifade eder. Ne zaman yeni bir bilgi öğrenilse, beyinde yeni bir sinaps oluşur. Bununla doğru orantıda ne zaman bir sinaps kopsa,o şeyi unuturuz.

Nasıl ve ne zaman unutuyoruz?

Tabii ki beynimiz bu işlemi durup duruken;” haydi bir şeyler temizleyelim!” diyerek olmadık zamanlarda yapmıyor . Onca sinaps varken adımızın kayıtlı olduğu sinapsı da kopartmıyor.

Telaş yok, insan beyni bunu uykudayken yapıyor ve adınız,yaşınız ve aileniz gibi önemli bilgilerin kayıtlı olduğu sinapsları koparmıyor. Uyku halinde kopan sinapslar ertesi gün yeni öğrenilecek taze bilgiler için akson uçları açık bir şekilde sizi bekliyor!

Unuttuğumuzu nasıl anlarız?

Adı üstünde,unutmuşsunuz. Bu yüzden, ‘ ben dün gece patlıcan musakka tarifin unuttum!’ diyerek uyanmanız mümkün değil.

Bunu fark edebilmeniz için unuttuğunuz bilgiye yeniden ihtiyaç duymanız gerekiyor. Gün içinde hatırlamaya çalıştığınız bir şey için, örneğin; “çocukluk arkadaşım Ahmet’in soyadı neydi? neydi? neydi?” sesler beyninizde yankılandığında, unutmuş olduğunuzu fark edersiniz.

Peki bu sinapslar neye göre kopuyor?

Beynin gerçekleştirdiği bu işlemi akıllı telefon kullanıcılarının anlayabileceği bir şekilde tanımlayabiliriz. Telefondaki ön verileri temizleyen bir program düşünün, nasıl ki bu programla gereksiz veriler temizleniyor ve telefonda yer açılıyorsa, sinapsların kopmasıyla birlikte beynimizde bulunan proteinler ön bellekte biriken gereksiz bilgileri temizleyerek yeri bilgilere yer açılıyor.

Neden tamamen unutamayız?

Her şeyi büyük ustalıkla yapan beynimiz, unutmak konusunda bu denli titiz çalışıyor çalışmasına ancak tam anlamıyla da bunu başaramıyor. Bunun nedeni ise beynimizin durmaksızın çalışmasıyla alakalı. Uyurken, yemek yerken, televizyon izlerken, hatta hiç bir şey düşünmediğimizi düşünürken dahi beyin çalışmaya ve depolamaya devam eder.

Kullanılmayan bilgileri deponun arka kısımlarına alır ancak sinaps uçlarının kopmasıyla birlikte bellekten temizlenen verileri dahi biraz hafızanızı zorladığınızda yeniden hatırlamanızı sağlayabilir.

İnsan beyninin bilinmeyenleri

Böyle muazzam bir organ için haliyle ortada çok fazla iddia var. Bunlardan en popüler olanı, ” insan beyni kapasitesinin sadece %10’unu kullanabilir”. Yanlış!

İnsan beyni ,evrenin yaratıldığı ilk günden bugüne kadar yaşamış her insan için aynı kapasite ve kullanım oranıyla yaratılmıştır. Beynin her bölümü kendi içinde farklı görevlere ayrılır ve beyninizin tamamı çalışır vaziyettedir.

Baş ağrısı ile beyin organını bağdaştırmak ise ikinci yaygın ancak yanlış bilgidir. Baş ağrısı çektiğiniz durumlarda beyin organı hiç bir şekilde ağrı ya da acı hissetmez. Baş ağrısı olayında konu tamamen acı reseptörleriyle alakalıdır.

Beyin sağlığınıza dikkat!

Yaşamımızı devam ettirebilmek konusunda hayli önem taşıyan bu organınıza iyi bakmak sizin elinizde! Uyku düzeni, iyi beslenme ve stresten uzak yaşam, sizin için durmaksızın çalışan beyninize verebileceğiniz en güzel armağan!

Ersoy K

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir