Sağlık
Sık hapşıranlar dikkat! Günde bir defadan çok hapşırıyorsanız..
Sık hapşıranlar dikkat! Günde bir defadan çok hapşırıyorsanız.. Uzmanlar özellikle bahar aylarında ortaya çıkan allerjik hapşırığa karşı uyarıyor!
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı yada akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durum kesinlikle mevsimsel grip veya nezleyle karıştırılmamalı.
Basit olarak görülen bu durum, sürekli devam etmesi ve müdahale edilmemesi halinde rahatsızlığı geçiren kişiler ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirebilir ve bu düşündüğünüzden çok daha riski yüksektir.
Şiddeti ve gidişatı tamamen bireysel olan allerjik hastalıkların başında özellikle bahar aylarında baş gösteren allerjin hapşırık ve allerjik rinit gelir.
Hastalığın öyküsüne dikkat edilmeli
Anne babası alerjik bir rahatsızlığa sahip olan çocuklarda allerjik bir rahatsızlığın görülme olasılığı diğer çocuklara göre %60 daha fazladır. Burada koruma önlemleri ile çocuğun allerjik olması engellenebilir.
Ailesinde allerji öyküsü olan ve allerji belirtilerine rastlanan hastalarda yılın belli dönemlerinde allerjen rahatsızlıklar görülebilir..
Hastalığın tanısı kesinlikle doktor tarafından konulur. Ve tanı konulmadan cilt allerji testleri, kan testi ve solunum testi ile hangi maddeye allerjinin olup olmadığı kesinleştirilir.
Günümüzde en sık allerjiye neden olan maddeler polenler, ev tozu akarları, kedi tüyleri, nemli ortamda üreyen küfler, yumurta ve acılı baharatlı yiyeceklerdir. Bu yüzden özellikle allerji havalarında bu tarz şeylerden olabildiğince uzak durmalısınız.
Hastalık nasıl tedvi edilir?
Bu tedavi yönteminde, var olan alerjen vücuda orta düzeyde verilir ve bu sayede vücudun bu alerjene karşı verdiği tepki azaltılmaya çalışılır.
Alternatif tedavi yolları ise…
Evde ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanın ve klimalarınızın filtrelerini sık sık değiştirmek kesinlikle almanız gereken bir önlem.
Bir diğer önlem çeşidi ise polenlerin atmosferde yoğun olarak bulundukları zamanlarda örneğin sabahın erken saatleri 05.00 – 10.00 arası ve akşam üzerileri sıcak, kuru ve fırtınalı havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterebilirsiniz.
Günlük kıyafetlerinizi eve gelir gelmez, yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin ve zaman kaybetmeden duş alın. Sık çamaşır değiştirin ve çamaşırlarınızı açık havada kurutmamaya özen gösterin.
Ersoy K