TEKNOLOJİ
Apple, iPhone’ları hacklemek için araçlar satan casus yazılım şirketi NSO Group’a dava açtı
Şirket, son yıllarda az bilinen bir İsrail güvenlik firması olmaktan, iPhone’lara giren en kötü şöhretli dijital araç sağlayıcılarından biri haline geldi.
Apple Salı günü yaptığı açıklamada , İsrailli şirketin iPhone’larını hacklemenin yollarını satarak ABD yasalarını çiğnediğini iddia ederek NSO Grubuna dava açtığını söyledi .
Pazartesi günü açılan davada Apple, NSO’nun amiral gemisi ürünü iPhone’ları uzaktan hackleyebilen elit programının “ahlaksız 21. yüzyıl paralı askerlerinin” işi olduğunu söyledi. Teknoloji devi, şirketin herhangi bir Apple ürününü kullanmasını engellemeye çalıştı; bu, uygulanması halinde NSO’nun mevcut iş modelini yıkacak bir hareket.
“NSO Grubu gibi devlet destekli aktörler, etkili hesap verme sorumluluğu olmaksızın gelişmiş gözetim teknolojilerine milyonlarca dolar harcıyor. Apple’ın yazılım mühendisliği kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, bir şirket duyurusunda bunun değişmesi gerektiğini söyledi.
NSO, son yıllarda az bilinen bir İsrail güvenlik şirketi olmaktan çıkıp, daha önce bilinmeyen yazılım açıkları yoluyla iPhone’lara giren en kötü şöhretli dijital araç sağlayıcılarından biri haline geldi. Şirket uzun süredir teknolojisini yalnızca suçluları takip etmek ve yasaları ve çıkarları uygulamak amacıyla meşru hükümetlere kiralamakta ısrar ediyor.
Bu iddialara, hükümetler tarafından dünyanın dört bir yanındaki insan hakları aktivistlerini ve gazetecileri gözetlemek için kullanılan NSO yazılımını keşfeden siber güvenlik araştırmacıları karşı çıktı .
Bir şirket sözcüsü e-postayla gönderilen bir açıklamada, “NSO Group’un müşterileri tarafından kullanılan teknolojileri sayesinde dünya çapında binlerce hayat kurtarıldı” dedi.
Sözcü, “Pedofiller ve teröristler teknolojik güvenli sığınaklarda özgürce faaliyet gösterebilir ve hükümetlere bununla mücadele etmeleri için yasal araçlar sağlıyoruz. NSO Grubu gerçeği savunmaya devam edecek.” dedi.
Apple’ın davası, WhatsApp’ın 2018’de benzer bir dava açmasının ardından şirkete dava açan ikinci büyük teknoloji şirketi oldu .
Hükümetlerin NSO araçlarını kötüye kullanmalarına ilişkin en kapsamlı kamu araştırmasını yürüten Toronto Üniversitesi Vatandaş Laboratuvarı’nda araştırmacı olan John Scott-Railton, davayı “sivil toplumu koruma açısından son derece memnuniyetle karşılıyoruz” olarak nitelendirdi.
“Paralı casus yazılım sorunu tamamen kontrolden çıktı. Teknoloji şirketleri birer birer bu sorunu sadece teknik yollarla çözemeyeceklerini anlıyorlar.”
“Aksi takdirde her zaman yakalamaca oynayacaklar” dedi. “Casus yazılımları mahkemeye çıkarmanın zamanının geldiğinin farkındalar.”
Dava, NSO’nun bu ay uğraşmak zorunda kaldığı bir dizi sorunun sonuncusu.
Kasım ayı başlarında ABD Ticaret Bakanlığı , ürünlerinin “hükümet yetkililerini, gazetecileri, iş adamlarını, aktivistleri, akademisyenleri ve elçilik çalışanlarını kötü niyetli bir şekilde hedef aldığını” söyleyerek şirketi kara listeye aldı.
CEO Isaac Benbenisti, sadece birkaç gün çalıştıktan sonra birkaç gün sonra istifa etti .