TEKNOLOJİ
Pegasus casus yazılımı: BEA casuslarının bir kadına suikast yaptığı düşünülüyor!
Pegasus casus yazılımı: BEA casuslarının bir kadına suikast yaptığı düşünülüyor! Alınan bilgilere göre pegasus casus yazılımının beş Fransız bakanın dinlediği ortaya çıkmıştı. Konuyla alakalı derinlemesine inceleyen uzmanlar ise Pegasus yurt dışına çıksanız da telefonunuzda olduğu sürece sizleri takip ediyor ve konum bildiriyor.
Temmuz ayında Guardian, bir dizi uluslararası ortakla birlikte, bir İsrail şirketi tarafından yaratılan ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere satılan Pegasus adlı güçlü bir casus yazılım aracının gazetecilere, insan hakları çalışanlarına ve politikacılara karşı nasıl kullanıldığını ortaya çıkardı.
Elimizde bu kurbanlardan bazılarının kim olabileceğine dair ipuçları veren 50.000 telefon numarasından oluşan bir veri tabanı sızdırıldı. Sızan telefon numaralarını gerçek kişilerle eşleştirmek için aylar harcadık ve bu eşleşmelerden biri soruşturmanın son haftalarında geldi: Birleşik Arap Emirlikleri’nden Londra’ya sığınan bir muhalif olan Alaa Al-Siddiq.
Haziran ayında, soruşturmanın yayınlanmasından hemen önce bir araba kazasında öldü. Ölümüyle ilgili şüpheli bir şey yoktu, ancak şimdi BAE ve daha geniş bölgede insan haklarını savunan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ALQST’nin genel müdürü olarak görev yapan Al-Siddiq’i denetlemek için yoğun bir kampanya hakkında yeni kanıtlar ortaya çıktı.
The Guardian’dan Stephanie Kirchgaessner , Michael Safi’ye davanın, BAE’den Birleşik Krallık’ın göreceli güvenliğinde yaşamak için kaçan, ancak Pegasus casus yazılımlarının erişiminden asla uzak olmayan Al-Siddiq gibi aktivistler için endişe verici bir eğilimi örneklediğini söylüyor . Al-Siddiq’in arkadaşlarından biri, altında olduğunu bildiği gözetim konusunda giderek daha fazla endişe duyduğu için ölümüne kadar geçen ayları anlatıyor.
2020’de, saldırıya uğradığını öğrendikten kısa bir süre sonra Al-Siddiq, bir takma ad kullanarak film yapımcısı Laura Poitras’a ve NSO Group ve dijital enfeksiyonların nasıl olduğunu inceleyen Londra merkezli bir araştırma grubu olan Forensic Architecture’daki araştırmacılara bir röportaj verdi. sivil toplum kuruluşları genellikle işbirlikçi ağları hedef alır.
Forensic Architecture’da bir araştırmacı olan Shourideh Molavi, güçlü gözetim araçlarını, diğer devlet şiddeti örnekleriyle birlikte giderek daha fazla görülmesi gereken bir “dijital şiddet” biçimi olarak tanımlıyor.
Geçen hafta araştırma web sitesi Mediapart , birden fazla isimsiz kaynak ve gizli bir istihbarat dosyasına atıfta bulunarak, mevcut en az beş Fransız kabine bakanının cep telefonlarında Pegasus casus yazılım izlerinin bulunduğunu bildirdi.
Babakuş